Pappa upprörd över maxtaxan

När maxtaxan inom barnomsorgen infördes för ett år sedan innebar den en rejäl sänkning av avgiften för många barnfamiljer.
Skurup • Publicerad 14 februari 2003

I samband med reformen tog man bort möjligheten att få en lägre avgift om barnen vistas kortare tid på dagis, en förändring som idag upprör en del familjer. - Jag tycker det här är orättvist. Trots att vårt barn bara är 15 timmar i veckan hos dagmamman måste vi ändå betala för heltid, säger småbarnspappan Roger Nilsson. Han berättar att han och hans fru har lagt sina arbetsscheman så att de ska kunna vara hemma så mycket som möjligt med barnet. Men någon ekonomisk kompensation för detta får de inte. Maxtaxan för barnomsorgen innebär att alla i Skurups kommun betalar 3 procent av sin inkomst, dock högst 1 140 kronor i månaden för omsorgen. I vissa kommuner, till exempel Ystad och Simrishamn, har man valt att ha en lägre avgift för dem som har barnen på halvtid. Någon sådan möjlighet finns dock inte i Skurup. Sven Rosengren (fp), ordförande i undervisningsberedningen blir förvånad när han får höra att det inte finns någon deltidsavgift. - Jag visste inte om det här och jag förstår att man kan bli retad på systemet. Men jag var inte med när beslutet togs och jag vet faktiskt inte vad som ligger bakom. Även oppositionsrådet Gertrud Ekman är osäker på varför man infört samma avgift för alla. - Jag kan inte komma ihåg att vi hade någon diskussion om det här, men jag lovar att ta reda på varför det inte finns deltidsavgift. Pappan har ju rätt att få en förklaring. Chefekonom Birgitta Persson arbetade med ekonomin vid KSU-förvaltningen när beslutet om maxtaxa togs 2001. - Frågan diskuterades i kommunstyrelsen men det fanns inget förslag från politikerna om en halvtidsavgift, minns hon. Orsaken till detta menar hon var att man ansåg att sänkningen av avgiften ändå var så stor. Dessutom tror hon att man lätt gör ett räknefel när man säger att alla betalar samma avgift. - Om man har barnen på halvtid jobbar man ju på deltid och får lägre inkomst. Dagisavgiften baseras då på ett lägre belopp och man får automatiskt en reducering. Hon berättar också att man inför införandet av maxtaxan gick igenom alla som hade barnomsorg och fann att ingen familj skulle få högre avgift än tidigare. - Jag vet inte om det fortfarande gäller, men det man måste fråga sig om man tycker att man betalar för mycket i det här systemet är vad man skulle betalt i det gamla. Troligtvis hade det varit betydligt mer.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.