Annons

Pensionsavgångar skapar fler nya jobb

Från och med i år känner man av de ökande pensionsavgångarna i Skurups kommun. Under 2003 beräknas tio av kommunens anställda gå i pension, nästa år har siffran mer än fördubblats till 23.
Skurup • Publicerad 13 mars 2003

Höjningen innebär ett ökat behov av nyrekyteringar till kommunens arbetsplatser. - 2001 hade vi bara två förväntade pensionsavgångar så ökningen är stor, menar kommunens personalchef Anders Kullenberg. Hur många personer kommunen totalt behöver anställa under året är dock svårt att uppskatta, men Anders Kullenberg tror att det rör sig om ett fyrtiotal beroende på hur många som slutar på egen begäran. Att många barnfamiljer just nu flyttar in i kommunen kan även leda till ett ökat behov av personal inom barnomsorgen. Pensionsavgångarna innebär att framför allt lärare, vårdpersonal och lokalvårdare kommer att lämna sina arbeten de närmsta åren. Hittills har Skurup varit lyckosam när det gäller att hitta personal till sin verksamhet men på kommunen är man medveten om att konkurrensen om arbetskraften kommer att hårdna i framtiden, något som kräver ett alltmer aktivt arbete för att rekrytera och behålla personal. Sjuksköterskor och förskollärare är två av de personalgrupper som Skurup haft svårast att rekrytera. Bemannings- och rekryteringsföretag har använts för att fylla i luckorna men kommunen har även ett eget system för att lösa korttidsfrånvaro inom barnomsorgen. - Vi har en egen bemanningsenhet med sex barnskötare och förskollärare som går in där det finns vakanser. Flera projekt pågår också som Anders Kullenberg tror kan göra anställningar inom kommunen mer attraktiva. Bland annat jobbar man mot att införa kemikaliesnål städning vilket ska ge lokalvårdarna en bättre arbetsmiljö. - Oftast ligger lokalvårdarna högst i kommunernas sjukskrivningsstatistik, men de gör de inte hos oss och den moderna städtekniken kan vara en av förklaringarna till det. Inom vården jobbar man för att få fram alternativa arbetstidsmodeller som ska ge den enskilde större möjlighet att själv välja sina arbetstider. - En ensamstående kan kanske tänka sig att jobba andra tider än någon som har familj. Det gäller att hitta modeller där man inte är så schemabunden. En annan åtgärd som Anders Kullenberg menar är viktigt är att kommunen ser till att chefer och arbetsledare får möjlighet till utveckling på sina arbetsplatser så att de blir motiverade att stanna kvar i kommunen.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons