Annons

Personal tonar ner droglarmet

SKURUP. Det finns inget som tyder på att förekomsten av droger i Skurup är högre nu än normalt. Polisens insats i början på året kan också ha skrämt många unga.
Skurup • Publicerad 14 maj 2005

I gårdagens tidning slog polisen larm om att det finns 45 ungdomar i Skurup som ligger i rikszonen när det gäller att börja med droger.

Jörgen Andersson, fältsekreterare och Gunilla Nordqvist, drogsamordnare i Skurup, vill dock tona ner läget något.

Annons

Jörgen Andersson var med och gjorde kartläggningen tillsammans med polisen och säger att det i många fall bara handlar om namn utan någon misstanke.

– Är det två som provat droger kartläggs vilka ungdomar de umgås med. Det blir lätt en tio personer till per individ som provat .

I det här fallet anser han att man tagit i i överkant och räknat med personer långt ut i kompiskretsarna.

Att det finns narkotika i kommunen är helt klart. Jörgen Andersson håller helt med polisen att det är alarmerande att det finns 15-åriga flickor som injicerat amfetamin. Något som uppdagades i början av året.

– Samtidigt ska vi komma ihåg att det är väldigt sällsynt. Jag har aldrig varit med om det förut.

När det gäller missbruk bland ungdomar i Skurup handlar det främst om elever som blivit så gamla att de går på Österportgymnasiet i Ystad.

Missbruket kan dock ske likaväl i Skurup som i Ystad eller Malmö.

Polisens insats i början av året medförde att många ungdomar och föräldrar blev mer vaksamma.

Gunilla Nordqvist säger att det var ovanligt många som kom in för att låta barnen drogtesta sig. Nu är antalet åter nere i mer normala tal.

Jörgen Andersson tror att den massiva kampanjen i början av året också förde med sig att ungdomar som eventuellt varit nyfikna på att testa droger tog sig en extra funderare.

Annons

En bra bild av läget hoppas både han och Gunilla Nordqvist att de ska få när den nya drogvaneundersökningen bland Mackleanskolans nior är klar om några veckor.

Matz Jönsson

SKURUP
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons