Annons

Pianolektioner på distans

38 barn köar just nu för att få spela instrument på Kulturskolan i Skurup. Privatläraren Yvonne Vasseur möter efterfrågan på ett annorlunda sätt – och startar pianolektioner via Skype.
Skurup • Publicerad 7 augusti 2014
Kameravinkel. Genom en rejäl webbkamera på stativ ska Yvonne Vasseur i Mossby ge pianolektioner på distans. Musikkurser via Skype är ovanligt i Sverige, enligt henne. ”Men det förekommer på olika håll i Storbritannien och USA”, säger hon.Foto: Foto: Johan Mårtensson
Eleverna ska lära sig både rytmik och fingersättning via Skype.Foto: Foto: Johan Mårtensson

Noter, fingersättning, rytmik och konsten att få pianot att svänga.

Efter många år som musiklärare i grundskolan har Yvonne Vasseur i Mossby nu startat en egen pianoskola på webben.

Annons

Genom videosamtal via Skype kommer hon att ge lektioner för både barn och äldre.

– Det kan vara klassiskt, pop, folkmusik och jazz. Det blir vad eleven vill spela, säger Yvonne Vasseur.

Bara i Skurup köar just nu 38 elever till instrument, enligt Kulturskolans statistik.

Men genom webben är Yvonne Vasseurs geografiska område betydligt större än Skurups kommun.

– Visst blir jag en konkurrent till Kulturskolan, men jag skulle kunna ha elever från hela Sverige. Framför allt personer på landsbygden, som har långt till vanlig pianoundervisning, skulle jag vilja fånga upp. Det är en annan flexibilitet med Skype, säger hon.

Mellan 7 och 100 år

Vid klaviaturen har hon dator och stor webbkamera på stativ. Enda kraven på eleverna är att de också har piano eller digitalpiano, dator med webbkamera riktad mot klaviaturen samt välfungerande mikrofon och högtalare. Någon särskild åldersgrupp vill hon inte fokusera på, utan hon vänder sig till barn, ungdomar och vuxna, ”alla mellan 7 och 100 år”.

Själv är hon utbildad genom traditionell piano-undervisning och tog sina första pianolektioner som sexåring i Göteborg. I yrkeslivet har hon undervisat helklasser i musik i 14 år, först i Gävle och sedan i Skurup. Hon har även frilansat som pianist i många år.

– Det passar mig att vara min egen boss och utveckla mina egna idéer, säger Yvonne Vasseur.

Idén till lektioner via Skype är dock inte hennes egen.

Annons

– En god vän föreslog det och jag tyckte att det lät intressant. Tanken är att köra igång från september, säger hon.

Finns utomlands

Enligt henne är verksamheten ovanlig i Sverige.

– Musiklektioner via Skype är ovanligt här, men det förekommer på olika håll i Storbritannien och USA, säger Yvonne Vasseur.

Enligt Magnus Rydlöv, rektor på Kulturskolan i Skurup, kan Kulturskolan inte möta efterfrågan på pianolektioner. Trots köerna finns en enda pianolärare som ger individuella lektioner och tjänsten är bara på 30 procent.

– Det handlar om ekonomi. Terminsavgiften täcker inte kostnaden. Men vi kämpar på och äskar mer pengar från politikerna, säger han.

Magnus Rydlöv ser de privata lärarna som komplement till Kulturskolan. Han har aldrig övervägt att införa lektioner via Skype för att spara pengar och ge fler möjlighet att lära sig piano.

– Det kan vara fiffigt, men det är ganska outvecklat. För vissa funkar det säkert, men för de flesta tror jag att det passar bättre att träffa sin pianolärare på riktigt, säger Magnus Rydlöv.

Yvonne Vasseur håller inte med om begränsningarna.

– Det viktiga är att läraren ser och hör elevens spel och kan coacha efter det, säger hon.

INTERNAL INTERNAL
Johan Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons