Annons

Planerat rökförbud blir inte av

Skurup • Publicerad 14 januari 2005

Planerna på att slå ihop skolområdena för Rutgerskolan och Mackleanskolan blir inte av. Därmed försvinner möjligheten att införa rökförbud på gång- och cykelvägen mellan skolorna.

Detaljplanändringen och fastighetsregleringen som skulle göra det möjligt att ha rökförbud på hela området för Macklean-och Rutgerskolan visade sig vara mer komplicerad än vad man trott från början.

Annons

Under en längre tid har det funnits ett önskemål att kunna ha totalt rökförbud på hela det berörda skolområdet.

Det är den mellanliggande gång- och cykelvägen som varit problemet. Detta område omfattades inte av skolornas generella rökförbud.

Ett omfattande förarbete har redan gjorts. Kommunjuristen, Bengt Hagberg, har i anslutning till att frågan skulle behandlas av kommunstyrelsen påpekat att den föreslagna planändringen är mer komplex än vad som framkommit tidigare.

Detta har nu fått kommunens politiska ledning att backa. Frågan kompliceras bland annat av att det är kyrkan som enligt gammal tradition är ägare till skolans mark.

Bengt Hagberg framhåller också att man innan en tänkt planändring måste avgöra om den aktuella sträckan av gång- och cykelbanan är ett så kallat huvudstråk som alla har rätt att utnyttja. Vid ett sådant fall kan inte rökförbund för skolan omfatta den allmänhet som vill röka på gång- och cykelbanan.

Dessutom skulle skolan om planändringen genomfördes bli ansvarig för halkbekämpning och liknande på gång- och cykelbanan. Det samma skulle gälla eventuella olyckor.

Pernilla Roshäll Berthelot

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons