Annons

Planering går framåt för ny företagspark

Redan i februari räknar kommunalrådet, Niklas Sjöberg, (m), med att förberedelserna ska komma i gång för den detaljplan som ska förvandla en tom åker intill västra infarten till ett nytt handelscentrum på 10 000 kvadratmeter.
Skurup • Publicerad 8 januari 2005
Om den borgerliga majoriteten får som de vill kommer den här åkermarken inom några år att förvandlas till ett nytt handelscentrum dit mellan fem och tio företag väntas flytta. BILD: Sprisse Nilsson
Om den borgerliga majoriteten får som de vill kommer den här åkermarken inom några år att förvandlas till ett nytt handelscentrum dit mellan fem och tio företag väntas flytta. BILD: Sprisse NilssonFoto: 

På onsdag i nästa vecka kommer kommunstyrelsen att diskutera innehållet i den handelsutredning som är tänkt att vara startskottet för en större handelssatsning på västra industriområdet.

Om allt går enligt den borgerliga majoritetens planer kommer kommunfullmäktige i slutet av januari att ge sitt godkännande till att sätta i gång förberedelserna till den detaljplan som ska göra det möjligt för ett flertal handelsföretag att bilda ett gemensamt nytt handelscentrum i Skurup.

Annons

– Jag tycker det ser mycket positivt ut och vi har ett antal intressenter som vi hoppas ska vilja vara med redan i utformningen av området, säger Niklas Sjöberg. Den handelsutredning som genomförts under hösten har tittat på tre olika alternativ till handelsområde i det obebyggda området som har fått arbetsnamnet, Nils Holgerssons företagspark. Utvecklings- och tillväxtberedningen har ställt sig bakom förslaget som innebär ett nytt handelscentrum på 10 000 kvadratmeter. Det innebär att man satsar på det mellanstora a alternativet.

Enligt Niklas Sjöberg förutsätter detta förslag att en större livsmedelsaffärer etablerar sig i området.

Samtliga tre större matvarubutiker i Skurups tätort har blivit tillfrågade om de kan tänka sig att flytta sin nuvarande affärsrörelse till ett nytt område intill E65:ans västra infart. Ingen av butikscheferna på Coop Konsum, AG-farvör eller Ica Supermarket vill i dagsläget ge några definitiva besked om i vilken utsträckning de själva eller deras ägarkoncerner är intresserad av en ny etablering i Skurup.

Mikael Karlsson som är butikschef till ICA Supermarket medger att han både kan ser fördelar och nackdelar med möjligheten att flytta till ett nytt handelsområde.

– En fördel för oss vore möjligheten att kunna utöka lokalerna som i vårt fall idagsläget är begränsade. Det samma gäller tillgången till parkering i anslutning till affären, säger Mikael Karlsson.

Han framhåller samtidigt sitt starka stöd för att handeln i centrala Skurup ska ha bra förutsättning för att utvecklas och gå bra.

Så snart frågan tagits upp av kommunfullmäktige kommer Niklas Sjöberg att ta initiativet till att börja ta tag i en konkret planering av hur ett framtida handelsområde skulle kunna utformas.

– Vi kommer att bjuda i de företag som visat intresse för att etablera sig i det nya området och ge dem en chans att påverka planeringen av förslaget till detaljplan, menar Niklas Sjöberg.

Ännu är det bara företag som redan är verksamma i kommunen som visat ett aktivt intresse för en etablering i Nils Holgerssons företagspark. Niklas Sjöberg hoppas att planeringen och framtagandet av en detaljplan för området kommer att bli klar under nästa år. Hans förhoppning är att etableringen av ett nytt handelscentrum i västra Skurup skulle kunna påbörjas under inledningen av 2006.

Pernilla Roshäll Berthelot

Annons

0411-55 79 03

pernilla berthelot@allehandasyd.se

SKURUP
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons