Polisutredning mot sparkad tjänsteman nerlagd

Polisens brottsutredning mot den tjänsteman inom Skurups kommun som förra året fick lämna sin tjänst efter misstankar om ekonomiska oegentligheter och trolöshet mot huvudman har lagts ner. Brott går inte att styrka.
Skurup • Publicerad 16 april 2013

En av förklaringarna till ekobrottåklagare Peter Ståhls beslut är de brister kommunen haft i sin internkontroll.

-Kommunen kunde sköt ekonomin bättre under åren, ha haft en bättre internkontroll och bättre uppföljningar under åren. Där har det brustit, men att därifrån ta steget och påstå att det är ett brott går inte menar jag, säger han.

En bättre internkontroll hade enligt åklagaren sannolikt gjort att kommunen på ett tidigare stadium kunnat stoppa affärerna. Dessutom menar Ståhl att den bristande internkontroll indirekt bidragit till att det underlag de kommunala tjänstemännen plockat fram, som en del i polisutredningen, inte bidragit till att brottet kunnat styrkas.

Att den misstänkte tjänstemannen överskridits sina befogenheter i vissa av de avtal som ingåtts är inte tillräckligt för att väcka åtal. Peter Ståhl konstaterar att det utredningsmaterial han gått igenom inte styrker att tjänstemannen agerat medvetet för att lura kommunen på pengar. Uppsåt har inte kunnat styrkas, menar han.

-Det finns uppgifter som pekar på att tjänstemannen i något fall gått utöver sina befogenheter och det har orsakat kommunen en del merkostnader. Jag anser dock inte att det går att visa att det handlar om ett brott, säger han.

Tjänstemannen fick efter fackliga förhandlingar lämna sin tjänst på kommunen under 2012 med åtta månadslöner. Efter att de fackliga förhandlingarna avslutats grävde dock kommunen vidare i tjänstemannens görande och låtande. Ett antal hyres- och leasingavtal som tjänstemannen ingått med företag där närstående till tjänstemannen arbetar gjorde att ärendet hamnade på ekobrottsåklagarens bord.

Vederbörande misstänktes för att ha genomfört ett antal märkliga affärerna i syfte att gynna närstående. Kommunens egna beräkningar visade att hanteringen kostat skattebetalarna drygt 1,3 miljoner kronor.

-Det finns avtal ingångna med företag där personer närstående till tjänstemannen arbetat. Sammantaget kan jag inte se att tjänstemannen ingått avtalen för att skada kommunen och gynna närstående. Kommunen har haft kostnader, men samtidigt har de haft nytta det som avtalen omfattat, säger Ståhl.

Enligt åklagaren är hyran av skärmväggar ett exempel på det. Avtalet sades inte upp i tid och hyreskostnaden löpte vidare ytterligare en tid. Samtidigt hade kommunen, enligt åklagaren, nytta av väggarna i samband med en tillfällig lokalflytt.

Carl Johan Engvall
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.