Postens råd för att slippa bedragare: Skaffa låsbar låda

Det kan vara svårt för Postens anställda att genomskåda en falsk paketmottagare. ”Vill man som privatperson skydda sig är första rådet att skaffa låsbar låda”, säger Tomas Lilja, produktionschef på Posten i Skurup.
Skurup • Publicerad 6 september 2014
Jacob Andersson hämtar ut ett paket och får legitimationen granskad av Bobo Christensen på Preem i Skurup. ”Om vi anar oråd ställer vi frågor och försöker låta bli att lämna ut paketet”, säger Bobo Christensen, som även blivit uppringd av företag när märkliga beställningar varit på väg ut till macken.
Jacob Andersson hämtar ut ett paket och får legitimationen granskad av Bobo Christensen på Preem i Skurup. ”Om vi anar oråd ställer vi frågor och försöker låta bli att lämna ut paketet”, säger Bobo Christensen, som även blivit uppringd av företag när märkliga beställningar varit på väg ut till macken.Foto: Foto: Ann-Louise Olander

Att antalet identitetsstölder och bedrägerifall ökar runt om i landet är Tomas Lilja fullt medveten om. Men från Postens sida är det svårt att ingripa och sätta stopp för eländet.

– Det här är väldigt svårt att hämma. Kommer personen in för att hämta ett paket, och har med sig giltig legitimation där utseendet ser ut att stämma, då finns det tyvärr inte mycket som vi kan göra, konstaterar han.

Den som anar oråd kan alltid kontakta brevbärarkontoret på orten, för att kolla om ett paket anlänt eller lämnats ut.

– Vi gör vårt bästa för att hjälpa till, men även i dessa fall kan det bli fel. Vi kan ju inte veta om det i själva verket är bedragaren själv som ringer, säger Tomas Lilja.

Körkortet

Även om man som privatperson väljer att spärra sitt körkort eller sin legitimation kan paket ändå hämtas ut. En sådan spärr leder till att kreditupplysningar inte kan göras, men förhindrar inte i övrigt att legitimationen används på exempelvis just Posten.

Men enligt Tomas Lilja är personalen vaksam och slår larm när de anar oråd.

– Det händer att personalen i företagscentret upptäcker något som inte verkar stämma. Då drar vi i bromsen och kollar upp det. Om 75-åriga Asta plötsligt får tio paket från Net on Net, då är det uppenbarligen något lurt på gång, säger Tomas Lilja, vars främsta råd för en säkrare postleverans stavas låsbar låda.

– Det finns väldigt bra varianter som står på marken och som låses med nyckel. Har man en sådan, som står låst och intakt, behöver man aldrig misstänka att någon länsat ens låda eller knyckt något mindre paket som levererats direkt hem, säger han.

Ett annat tips är att hålla koll på sin postgång. I Skurup levereras exempelvis svepet med reklam varje måndag och torsdag.

Sätt namn

Lokaltidningen går ut till samtliga hushåll på onsdagar. Enligt Postens erfarenhet tar tjuven nämligen inte enstaka brev, utan tömmer lådan på i stort sett allt innehåll.

– Om man märker att räkningar saknas eller man får betalningspåminnelser, då kan det också vara ett tecken på att någon slagit till mot lådan, säger Tomas Lilja.

Och så till sist: Sätt namn på lådan.

– Då råder det ingen tvekan om vem som bor på adressen och vi kan slå larm om det inte stämmer med namnet på paketet.

Maria Sällberg
Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.