Protester mot planer på slamanläggning

Planerna på en anläggning som ska ta emot slam vid Svenshögs gård är en skymf mot oss som försöker driva lantbruk med spannmål och djur i närheten. Det skriver några fastighetsägare som nu vänt sig till länsstyrelsen.
Skurup • Publicerad 22 juli 2002

Det var i höstas som Ragn-Sells Agro AB presenterade planerna på att öppna en anläggning som ska omvandla slam från reningsverk till jord. Enligt de uppgifter som företagets driftsområdeschef Mattias Hellström då lämnade är ambitionen att ta emot rötslam från flera reningsverk i södra Sverige. Totalt kanske upp emot 20 000 ton per år. Etableringen kritiseras nu på en rad punkter av fastighetsägarna. De är framför allt rädda för att lagringen av slam kommer att medföra betydande problem med lukt. Något som de, förutom olägenheter i det dagliga livet, även misstänker kommer att sänka värdet på deras fastigheter vid en eventuell försäljning. De påpekar att de som bor i närheten kommer att få vänja sig vid att det luktar alla dygnets timmar om vinden kommer från öster. Men även om de så bara skulle drabbas av odören från slammet några enstaka dagar i månaden anser de att det är för mycket. I ansökan om att få starta verksamheten skriver Ragn-Sells själva att det finns en risk att vinden kommer att föra med sig lukt. Mattias Hellström har dock tidigare sagt till tidningen att anläggningen bara kommer att ta emot slam där reningsverket tagit bort metangasen vilken är den som för med sig lukten. Utöver dessa problem tar fastighetsägarna också upp problematiken med transporterna till och från gården. De befarar att dessa kommer att innebära ökad bullernivå. I skrivelsen till länsstyrelsen är de även kritiska till Ragn-Sells hantering av ärendet. Det var först efter att planerna på anläggningen nämnts i tidningsartiklar som de fick vetskap om projektet. I stället för att företaget kontaktade dem fick de själva ta initiativet att skaffa sig information om Ragn-Sells intentioner. Jorden som skapas genom att slam komposteras med bland annat torv och kalk kan till exempel användas vid anläggandet av nya golfbanor samt då soptippar ska förses med tätningsskikt.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.