Annons

Rättslig tvist efter husaffär

Skurup • Publicerad 14 januari 2005

Köparen till en villafastighet i centrala Rydsgård har vänt sig till tingsrätten och begär att säljaren till huset ska betala 75 000 kronor för åtgärder av fel i huset som inte överensstämmer med vad säljaren uppgett vid försäljningen.

Huset såldes under sommaren 2002 för 350 000 kronor. Köparen uppger i stämningsansökan att de gjort klart för säljaren att de hade för avsikt att renovera och bygga om fastigheten.

Annons

Enligt stämningen hävdar köparna att de vid köpetillfället påtalat betydelsen av att få veta konstruktionen för hur bland annat köksdelen var byggd. När köparna strax efter tillträdet inledde ett omfattande ombyggnads- och renoveringsarbete upptäckte de att huset inte överensstämde med den beskrivning som de fått före köpet. De anlitade i efterhand en besiktningsman som gjorde en översyn av fastigheten. Denne gjorde en förteckning av alla fel och brister som han hittade i fastigheten.

I köket påträffades bland annat plastfolie i taket vilket köparna anger att de särskilt frågat om i förväg. Det påträffades också mögelangrepp på stora ytor. Detta anser köparnas strider mot vad parterna avtalat före köpet.

Även elkablarnas dragning i köket visade sig inte vara dragna på ett sådant sätt som angivits före försäljningen.

Köparen anser att en rad fel påträffats som strider mot vad som angivits före köpet av säljaren.

För de extra utgifter som de nya ägarna till huset haft på grund av de upptäckta felen och bristerna kräver de nu ersättning. I stämningsansökan framgår det att de kontaktat såväl säljaren som mäklaren som haft möjlighet att undersöka de påstådda felen. De har också getts chans att åtgärda felen. Nu stäms säljaren på 75 000 kronor och köparen vill också att säljaren ska betala deras rättegångskostnader.

Pernilla Roshäll Berthelot

SKURUP
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons