Regnig skördefest i Stubbarp

Intresset för antika traktorer och motorer har Torsten Svensson från Lövestad låtit gå i arv till de två nästkommande generationerna. Vid lördagens skördefest fick barnbarnen Malin och Johanna Torstensson köra den gula Cleaveland general traktorn som var en av många intressanta rariteter som visades i Stubbarp.
Skurup • Publicerad 22 augusti 2004

Det råder ingen tvekan om att det finns ett utbrett intresse för såväl gamla lantbrukstraditioner som ett generellt intresse för motorer och tidiga mekaniska uppfinningar. Vid lördagens skördefest i Stubbarp som arrangeras av Slimminge byalag samlades entusiaster, samlare och en intresserad och fascinerad allmänhet som fick se prov på gamla traditioner och arbetsredskap som varit i bruk sedan mer än hundra år tillbaka. - Vi hamnade här lite av en slump eftersom vi såg skylten i morse på vägen in till Skurup, säger Gun och Ingvar Hansson, som i helgen var på väg att avsluta två veckors stugsemester med barn och barnbarn. Robert Kjällander och Linus Nilsson väntade med spänning på den utlovade visningen av räddningskårens bilar. Levande hästkrafter samsades om utrymmet på utställningsområdena med olje- och dieseldrivna motorer som alla hade åtskilliga decennier på nacken. Förutom äldre traktorer, jordbruksmaskiner och småmotorer medverkade också ett flertal äldre bilar i utställningen i Stubbarp. Hantverkare sålde vackra handgjorda ting och i luften låg ett behagligt och aptitretande os av helstekt gris. Intresse för traktorer tycks vara något som gärna går arv från en generation till en annan. Torsten Svensson från Sövdestad har delat med sig sitt intresse för traktorer och motorer till såväl barn som barnbarn. Under lördagens festligheter i Stubbarp fanns både sonen Sune Torstensson och barnbarnen, Malin och Johanna Torstensson på plats för att köra antika vetarantraktorer. - Det är jätteroligt att köra traktor, säger Malin Torstensson. Tillsammans har familjen sju antika traktorer och 12 mindre motorer av varierande slag. Liksom flera av utställarna som var med under skördefesten i Stubbarp är de med i Veteranklubben Syd. - Det är roligt att vara här för det påminner mig om när jag själv var barn och växte upp på en gård utanför Sjöbo, säger Inger Svensson. Hon tycker det är positiv när det arrangeras aktiviteter som tar till vara på gamla traditioner och samtidigt ges tillfället att visa dem för yngre generationer.

Pernilla Roshäll Berthelot pernilla.berthelot@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.