Rekordmånga lägenheter uthyrda i Skurup

Skurupshems kostnader för outhyrda lägenheter sjönk under förra året. Men det gick inte att matcha rekordvinsten från år 2000.
Skurup • Publicerad 11 mars 2002

Inte på 10 år har kommunala bostadsbolaget Skurupshem haft så många lägenheter uthyrda som under år 2001. Därmed ökade hyresintäkterna med cirka 1,4 miljoner kronor jämfört med budgetåret 2000. Men bolagets vinst blev lägre än rekordvinsten från det året. Det framkom när bolaget redovisade sitt bokslut igår. Det stora antalet uthyrda lägenheter beror till stor del på att bolagets marknadsföring börjar bära frukt, tror Anders Nilsson, förvaltare på Skurupshem. - Vi har satsat mycket på att marknadsföra oss västerut. Och när det blir bostadsbrist i Malmö söker sig hyresgästerna utåt. Då är det inte så långt till Skurup, säger han. Av totalt 978 kommunala lägenheter stod i praktiken bara 21 stycken tomma vid årsskiftet 2001/2002. Kostnaden för outhyrda bostäder var i det här bokslutet 1,8 miljoner kronor jämfört med nästan tre miljoner år 2000. - Skulle den positiva trenden i Skurups folkmängd hålla i sig några år kommer det att krävas att vi bygger nya bostäder. Men vi får inte göra om misstaget att bygga alldeles för mycket som många bolag gjorde i slutet på 80-talet, säger Bertil Nilsson, Skurupshems vd. Renoveringen av fastigheten på Ramsbovägen-Möllevägen i Skivarp kommer att utöka antalet uthyrbara lägenheter något. Bolaget ska också successivt ta tillbaka de sju lägenheter i Skurup som tidigare hyrdes ut till turister under korta perioder. Förra årets vinst kunde dock inte matcha rekordvinsten på mer än 4,4 miljoner kronor år 2000. I bokslutet som presenterades på måndagen stannar Skurupshem på 2,5 miljoner plus. En av förklaringarna till den minskade vinsten är att bolaget inte hade några oväntade engångsvinster under förra året. Det hade man år 2000. Då fick bolaget in en miljon kronor, bland annat genom en seger i en rättslig tvist med skattemyndigheten. Förra året var det snarare tvärtom. Då kostade bland annat problemen med att få tag i en ekonomichef en miljon kronor kronor. Vd Bertil Nilsson är inte nöjd med vinsten för 2001. - Historiskt är den bra, men strikt företagsekonomiskt måste vinsten öka. Det krävs av ett sunt företag att man bygger upp ett kapital så att man blir mer oberoende, säger han. Men enligt Skurups kommuns uppdrag till Skurupshem duger resultatet. Kravet från kommunen är bara att budgeten går ihop och att bolaget inte kostar skattebetalarna några pengar. Bertil Nilsson beskriver det som att bolaget har kommit över vattenytan, men att det fortfarande saker som Skurupshem skulle vilja göra med sina fastigheter som det inte har råd med. Han kan dock inte säga vad resultatet för 2001 kommer att betyda för hyrorna nästa år. I år ska hyrorna ligga stilla.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.