Annons

Rekordsommar i Mossby

Fint väder, många nya gäster och utökad matförsäljning. Ernst och Laura Persson är fullkomligt nöjda med 2014 års säsong i Mossbystrands kiosk. ”Detta har varit den bästa sommaren under våra nio år här”, säger de.
Skurup • Publicerad 20 augusti 2014
Nästa säsong ska toaletterna vara flyttade till en egen byggnad utanför själva kiosk- huset.
Nästa säsong ska toaletterna vara flyttade till en egen byggnad utanför själva kiosk- huset.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Bästa säsongen på nio år. Ernst och Laura Persson trivs i sin kiosk, men ser fram emot att till nästa sommar få bättre plats bakom luckan.
Bästa säsongen på nio år. Ernst och Laura Persson trivs i sin kiosk, men ser fram emot att till nästa sommar få bättre plats bakom luckan.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

På parkeringsplatsen vid stranden är det plötsligt ont om bilar, vinden drar i flaggstängerna och regnet piskar mot kioskluckan. Kanhända att sommaren redan gett sig av för gott, men för Laura och Ernst Persson är säsongsarbetet långt ifrån avklarat.

– Såhär är det varje år, när skolorna börjar är det precis som att sommaren tvärvänder. Men vi håller ändå öppet en bra bit in i september, lite beroende på hur många gäster här är. Fortfarande är det många som kommer hit och äter eller fikar, säger de.

Annons

Men oavsett hur lång eller bra den fortsatta säsongen blir är de ändå på det klara med årets resultat.

– Det har varit en fantastisk sommar, den bästa någonsin. Faktiskt har det gått bättre och bättre för varje år som vi drivit kiosken, och det är jätteroligt, säger Ernst Persson.

Nya ansikten

Enligt Laura Persson har det denna sommar också varit gott om nya gäster.

– Man känner igen folk från år till år, men den här sommaren har det varit många nya ansikten. Och jag är alltid nyfiken och frågar varifrån de kommer, berättar hon och tillägger att de svenska turisterna i området tycks bli fler och fler.

I takt med parets satsning på bredare matutbud har också lunch- och kvällsgästerna från Skurupstrakten vuxit i antal. Och med matserveringen har även paret Perssons arbetstider fått utökas.

– Vi är här från tidiga morgnar till sena kvällar, varje dag, hela sommaren. Det är väldigt slitsamt, men samtidigt otroligt kul. Vi hade aldrig orkat om det inte varit roligt, säger Laura Persson.

Personalskaran har också utökats. I år har totalt fem personer huserat bakom kioskluckan under de varmaste dagarnas mest intensiva glassförsäljning.

– Även antalet anställda är en chansning. Blir det dåligt väder står man här utan försäljning men med personal att avlöna, säger Ernst Persson, som nu också börjat fundera på den stundande ombyggnaden av huset.

Större kök

Annons

Efter att kommunfullmäktige i våras beviljat ekonomiskt stöd för en renovering av bygget flyttas kioskens toaletter ut ur själva huvudbyggnaden, för att istället ge plats åt ett större kök och bättre personalutrymmen.

– Det är fortfarande många detaljer att få ordning på, men vi hoppas arbetet kan påbörjas i höst, säger han.

S-förslag

Dock hänger ett orosmoln över kioskparet rörande den motion från Socialdemokraterna som föreslagit ett kommunalt återtagande av kiosken, med en tillhörande satsning på jobb och utbildning för unga.

– Det är många gäster som pratat med oss om detta och som sagt sig vara emot förslaget. Och vi hoppas så klart att det inte blir verklighet. Vi har jobbat väldigt hårt och gjort stora investeringar i den här verksamheten. Vi brinner för vår kiosk och räknar med att få fortsätta, säger Laura Persson.

INTERNAL INTERNAL
Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons