Renovering ska åter göra Ågården till samlingsplats

En gång var här dans, möten, brottning och scoutverksamhet. Nu är det betydligt tystare om Ågården. Men en renovering har inletts för att den åter ska bli en samlingsplats i Skivarp.
Skurup • Publicerad 1 oktober 2007
Kåge Wellholt och Roland Pedro hoppas att den påbörjade renoveringen åter ska göra det attraktivt att hyra Ågården. BILD: MATZ JÖNSSON
Kåge Wellholt och Roland Pedro hoppas att den påbörjade renoveringen åter ska göra det attraktivt att hyra Ågården. BILD: MATZ JÖNSSONFoto: 

Att Ågården är i behov av renovering är ingen nyhet för medlemmarna i den ekonomiska förening som driver gården.

Roland Pedro, suppleant i styrelsen, säger att de nu håller på att göra om köket totalt.

– Allt är uttaget. Det ska kaklas om och dessutom blir det nya maskiner.

Kassör Kåge Wellholt säger att föreningen är beroende av ideella insatser för att klara renoveringen.

– Jag räknar inte med att vi kan få några mer bidrag från kommunen.

Arbetet med att göra om köket vilar till stor del på ordföranden och eldsjälen Sixten Wickman.

Därefter ska även stora salen målas och fräschas upp.

– Innan 2010 måste vi även handikappanpassa entrén och en toalett, säger Kåge Wellholt.

Fortfarande hyrs Ågården ut men nu är det i princip bara privata fester som äger rum i lokalen. Både Roland Pedro och Kåge Wellholt är osäkra på om de nyinflyttade i byn ens känner till Ågården.

– Det krävs pengar även till marknadsföring, påpekar Kåge Wellholt.

För inte allt för många år sedan hade föreningar verksamhet i lokalerna. Visserligen gav det intäkter men å andra sidan höjdes också kostnaderna för uppvärmning.

Kåge Wellholt är optimistisk och tror att det nya köket kan stå klart i början av nästa år.

Roland Pedro understryker att renoveringen inte får ta allt för lång tid. Ju längre tiden går desto mer är det som behöver åtgärdas.

Både Kåge Wellholt och Roland Pedro säger att det finns en ny generation som börjar visa intresse för Ågården. Något som bidrar till en framtidstro.

– Egentligen är Ågården en idealisk lokal. Här finns parkering och ett bra läge som gör att arrangemangen inte stör många, säger Roland Pedro.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.