Reparationer för nio miljoner krävs i Abbekås hamn

Minst nio miljoner kan det kosta att reparera Abbekås hamn. Det framgår av den rapport om hamnens reparationsbehov som kommunen låtit ta fram.
Skurup • Publicerad 8 februari 2007
De inre pirarna i Abbekås hamn kan lagas på flera sätt, enligt Sweco Viak:s rapport. Arkivbild: Sprisse Nilsson
De inre pirarna i Abbekås hamn kan lagas på flera sätt, enligt Sweco Viak:s rapport. Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

I slutet av förra året gjorde konsultföretaget Sweco Viak en omfattande undersökning av hamnen i Abbekås. I slutet av januari spärrades delar av hamnen av för allmänheten, eftersom undersökningarna visat att det fanns risk för ras vid de inre pirarna, som till stora delar är underminerade. Nu är Sweco Viaks rapport till kommunen sammanställd. I rapporten presenteras förslag till åtgärder för de många skadorna som hittats av dykarna – och en uppskattning av kostnaderna.

När det gäller de inre pirarna som nu är avstängda finns det enligt Sweco flera sätt att åtgärda problemen. Den billigaste varianten är att förstärka yttersta delen av pirarna med så kallad undergjutning i kombination med stålspont som drivs ner i bottnen bredvid de befintliga pirfundamenten.

En annan och kostsammare variant är att byta ut de dåliga pirerna mot nya, i form av betongkassuner.

Men även om kommunen väljer det billigare alternativet så kommer reparationerna av hamnen att kosta stora pengar. Förutom de inre pirarna behövs också åtgärder på bland annat betongslänterna i hamnen. Enligt Swecos bedömning skulle också det östra yttre pirhuvudet behöva byggas om – här visade dykarundersökningen att stålsponten har grava rostskador.

Totalt kan kostnaderna bli åtminstone nio miljoner om det billiga alternativet väljs för de inre pirarna.

När och i vilken omfattning de föreslagna åtgärderna ska genomföras blir nu en fråga för kommunens politiker.

– Nu är den tekniska biten klar. Att ta ställning till åtgärdsförslagen och prioritera är en politisk fråga, säger kommunjuristen Bengt Hagberg. Några öronmärkta pengar för hamnreparationerna finns inte. En möjlighet är att söka EU-stöd som i så fall kan uppgå till 50 procent, säger Bengt Hagberg.

Kommunalrådet Niklas Sjöberg (m) har inte sett rapporten i sin helhet än.

– Vi får i lugn och ro titta på den och se vad som är mest akut. Sedan får vi utifrån det ta fram ett förslag och ta upp det i kommunfullmäktige och begära pengar. Det kan bli tidigast i mars, säger Niklas Sjöberg, som hoppas på EU-stöd som en del av finansieringen.

Ulrika Wangel

070-397 79 96

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.