Annons

Ridning för hälsans skull

Nyfikenheten gjorde att arbetsterapeuten Agneta Enertz startade Hälsogården Grönvalla. Tanken kring denna förvandling av gården hade kanske funnits där länge, men först när hon blev utbildad akupunktör blev det verklighet.
Skurup • Publicerad 20 augusti 2002

En annan pusselbit var ett par lugna hästar i stallet för att starta hälsoridning. - Det är ett helt nytt begrepp som jag vill mynta, säger Agneta Enertz. Ridning för att hålla sig frisk. Jag har som arbetsterapeut arbetat mycket med ridning som en behandlingsform och det finns få aktiviteter som på samma sätt stärker både kropp och själ. Strävan med hälsoridningen är total harmoni mellan häst och ryttare. - En förutsättning för att detta ska fungera är att hästarna är med på det, säger Agneta. Eftersom det är mina egna hästar vet jag att de alltid behandlas väl och att de tränats till följsamhet och lekfullhet, helt utan tvång. Ridit har hon gjort sedan barnsben. Hennes intresse för kinesisk medicin är mer nyväckt. - I mitt arbete diskuterar vi mycket, ser på olika behandlingar och vilket resultat de ger. Jag har alltid varit öppen och nyfiken på nytt, men samtidigt vet jag att det finns oerhört mycket kunskap i den traditionella vården som vilar på en vetenskaplig grund. Hon började arbeta som vårdbiträde 1976 och utbildade sig 1979 till arbetsterapeut. Hon har sedan jobbat två år i kommunen och fem år på Skurups vårdcentral. Nu är hon chefsterapeut vid Trelleborgs lasarett. Ett jobb hon kommer att fortsätta på heltid i höst, men i ett lugnare tempo än innan. - Jag gick in i väggen i februari i fjor. Jag har alltid haft en väldigt stor arbetskapacitet och trodde aldrig att det skulle drabba mig, men plötsligt kunde jag inte läsa. Jag fick inte ihop bokstäverna. Allt utan krav Efter en del vånda kontaktade hon läkare och var sedan sjukskriven året ut. - Under den tiden funderade jag mycket på vad som får mig att må bra. Vad vi alla kanske behöver för att må bra. Att bara sitta stilla i stallet och höra hästarna tugga i sig lite hö som jag gett dem. Det fick mig att må bra. Allt utan krav nådde in. När livet bara fick lov att vara mådde jag bra. - Det var hemskt, men samtidigt en upplevelse jag inte skulle vilja vara utan. Jag vet att miljön här på gården i sig är läkande, bara att vara ute på landet är en avkoppling. Som den energiska person hon är tänker hon nu på att skapa nya nätverk för terapeuter, kanske med Grönvalla Hälsogård som utgångspunkt. - Det är viktigt med utveckling också på den här fronten, att vi som jobbar med alternativ medicin kan lära av varandra. Träffas och diskutera metoder. Det är jag van vid i den konventionella vården. Hon har under årens lopp varit delaktig i och lett många projekt kring kvalitet i vården och samordning av rehabilitering i Skåne. - Men alla stora organisationer är tröga och för att kunna gå vidare för egen del har jag valt att också vara verksam utanför den gängse organisationen. Jag ser mig som en brobyggare mellan västerländsk och österländsk medicin.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons