Rydsgård eller Skurup? - svaret kan bli Skivarp

Byvalsen när det gäller etablering av en läkarstation i Praktikertjänsts regi går vidare. Nu är turen kommen till Skivarp.
Skurup • Publicerad 23 januari 2002

Vid mötet i tisdags kväll mellan kommunen, Region Skåne och Praktikertjänst fördes ytterligare en tänkbar lokal på tal. Denna gången i Skivarp. Efter de två i Rydsgård - före detta Stängselnät och paviljonger vid Lars Mårtens väg - samt tankarna på att etablera sig i tätorten i stället är det kommunen som aktualiserat en fastighet i Skivarp. - Vi ser helst att det blir en etablering i Rydsgård eller Skivarp eftersom det är de som bor där som ska vända sig till läkarstationen, säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Thorsson (s). Idén ska ha uppkommit i samband med att kommunen gjort ännu en granskning av möjligheten att finna en lämplig lokal för läkarstationen. - Men vi måste först ta en mer noggrann titt på vilken standard fastigheten har och om planlösningen duger. Det kan vara så att en etablering kräver stora ingrepp. Om några dagar räknar jag med att vi har en bild över om lokalen kan vara aktuell. Torbjörn Thorsson vill inte säga vilken lokal det är men dementerar att det skulle röra sig om "Gunnars hus" vid skolan som kommunen fört på tal att sälja. Ett tänkbart alternativ är Skurupshems fastighet i hörnan Ramsbovägen - Möllevägen som bolaget valt att lägga i malpåse. Skurupshems vd Bertil Nilsson säger att han hört ryktas att kommunen visat intresse för fastigheten i det här sammanhanget. Någon direkt framställan har det dock inte kommit. Bertil Nilsson anser att huset i sig inte är sämre än något annat av de alternativ som diskuterats. - Vi har haft problem med tillförseln av värme och vatten. Däremot har jag inte räknat på vad det skulle kosta att bygga om det. Mätningar som nyligen blivit färdiga visar också att det inte finns någon radon i fastigheten. Misstankarna har funnits vilket är en av orsakerna till att Skurupshem valt att avvakta med ett beslut om en eventuell renovering. På mötet i tisdags framförde Praktikertjänst ett önskemål om att kunna starta sin verksamhet med blott en läkare på utsatt datum, den 1 mars. Torbjörn Thorsson säger att kommunen säkert kan ordna en tillfällig lokal för detta ändamål. Den kan komma att ligga i vilken som helst av byarna. Under mötet framförde kommunen också två krav till Region Skåne. Det ena är att det måste göras en realistisk tidsplan för när läkarstationen kan vara i gång. En sådan bör finnas klar till den 31 januari då distriktsnämnden för Ystad-Österlens sjukvårdsdistrikt håller möte. För det andra trycker kommunen hårt på att den offentliga delen av vårdcentralen, den som redan finns, ska förstärkas fram till dess Praktikertjänst startar.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.