Ryttarklubb letar ny mark

Trunnerups ryttarförening har tröttnat på Skurups kommun. Ridbanorna i Örsjö boställe har man i det närmaste slutat hoppas på. I stället försöker man hitta ny mark i grannkommunerna.
Skurup • Publicerad 9 september 2014
Har tröttnat. Marie-Louise Nilsson, ordförande i ryttarklubben, Elin Månsson och Anna Rasmusson tycker att om alla klubbar ska ha samma rätt till ridbanorna, så är det lika bra att kommunen tar hand om upprustningen fullt och också ansvarar för drift och underhåll.
Har tröttnat. Marie-Louise Nilsson, ordförande i ryttarklubben, Elin Månsson och Anna Rasmusson tycker att om alla klubbar ska ha samma rätt till ridbanorna, så är det lika bra att kommunen tar hand om upprustningen fullt och också ansvarar för drift och underhåll.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Den senast renoverade träningsbanan i Örsjö saknar sarger runt ytbeläggning. Regnet har gjort att det arbete som kommunen lagt ner bokstavligen eroderas bort.
Den senast renoverade träningsbanan i Örsjö saknar sarger runt ytbeläggning. Regnet har gjort att det arbete som kommunen lagt ner bokstavligen eroderas bort.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

– Efter kommunens besked kom vi fram till att då kanske det är lika bra att bygga från början och då söka pengar. Då får vi ju det som vi vill ha det. Banorna i Örsjö måste ju ändå byggas om från början, säger Marie-Louise Nilsson, ordförande i ridklubben.

Ridbanorna i Örsjö har varit en av kommunens mer seglivade långbänkar under senare år. Kommunen har lagt ner pengar på att få till både en mindre träningsbana och en större ridbana utan att lyckas.

– Den lilla banan är inte bra den heller. Det arbetet kommunen har gjort med den måste göras om. Vi försökt ha klubbmästerskap där, men underlaget släpper om man rider lite snabbare, konstaterar Nilsson.

Höga hinder

Trots att mästerskapsridningarna inte genomfördes över de högsta hindren snavade en av deltagarnas häst. Ryttaren fick uppsöka sjukhus där en lätt hjärnskakning kunde konstateras.

De annonser föreningen haft i de lokala dagstidningarna i jakt på lämplig mark har inte gett något resultat. Jakten på mark till ridbanorna fortsätter och man sneglar lite på grannkommunen Sjöbo.

663 000 kronor

Efter att Trunnerups ryttarförening sent i våras inför kommunstyrelsen presenterade ett förslag och en kostnadsberäkning på 663 000 kronor för att själv ordna banorna har utvecklingen gått i stå. Pengarna ville man ha av kommunen mot att man fixade allt nödvändigt arbete själv. Motsvarande tidigare kommunal beräkning landade på 900 000 kronor.

Politikerna såg först positivt på upplägget från föreningen, men kom senare fram till att föreningen först själv måste söka pengar från Svenska ridsportförbundet och Allmänna arvsfonden för att ett kommunalt stöd skulle komma i fråga. Några ansökningar har föreningen inte lämnat in. I stället verkar luften har gått ur klubben.

– Frågan är hur mycket ork det finns i klubben. Vi hade hoppats att de skulle ta vårt erbjudande, men kanske borde vi ha förstått bättre, säger Nilsson.

Konstgräset

Nilsson understryker att hon inte missunnar andra föreningar stöd och hjälp från kommunen. Hon konstaterar dock att pengar till en konstgräsplan för fotbollslagen i kommunen plockats fram med betydligt mindre besvär än upprustningen av redan befintliga ridbanor.

Ryttarklubben har ett nyblivet lag i ponnyhoppningens elitserie. En stor del av arbetet läggs nu på att få till träningstillfälle för laget under vintern. Föreningens verksamhet bedrivs där man för tillfället kan få plats. Bland andra utnyttjas hopptränare med egna banor där föreningens medlemmar hyr in sig i mån av tid och plats.

– Det finns ju ingenting för oss i den här kommunen. Det är lite uppgivet. Risken är ju att vi försvinner. Folk väljer ju andra föreningar eftersom vi inte kan få till banorna. Hittills har vi inte förlorat några medlemmar, men det återstår att se hur vi har det efter årsskiftet, säger Nilsson.

Jämlikhet

Framtiden för ryttarföreningen och dess 85 medlemmar är just nu ett osäkert kapitel. Utan ridbanan kan det bli svårt för föreningen att behålla sina medlemmar och också få till nya.

– Jag tycker inte att det finns någon jämlikhet här. Man prioriterar hallsporterna jättemycket i kommunen, men det är möjligt att man ser det annorlunda. Kommunen har ju påbörjat upprustningen av ridbanorna i Örsjö och jag tycker att man kunde göra saker och ting färdigt innan man påbörjar något nytt.

Taner Caliskan
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.