S beredd att styra i minoritet

Liksom på riksplanet är det parlamentariska läget oklart i Skurup. Valets största parti, Socialdemokraterna, räknar dock med att lägga beslag på posten som kommunstyrelsens ordförande.
Skurup • Publicerad 16 september 2014
Pierre Esbjörnsson (S) kan bli kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.
Pierre Esbjörnsson (S) kan bli kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.Foto: Foto: Mark Hanlon
Foto: 

– Man ska aldrig säga för mycket, men det vore väl märkligt om ett parti som får närmare 30 procent i en kommun inte skulle få den posten. Det är ju bara vi och SD som går fram. De andra partierna störtdyker ju. Folkpartiet halveras ju i det närmaste, säger Pierre Esbjörnsson (S).

Pierre Esbjörnsson är försiktig i sin eftervalsanalys. Personrösterna är inte färdigräknade och poströsterna återstår också de att sammanställa. Efter att valdistriktet Skivarp 1 räknats färdigt sent på valnatten tappade Socialdemokraterna sitt 13 mandat till Sverigedemokraterna (SD).

Poströster avgör

Socialdemokraterna landade på 12 mandat i den preliminära röstsammanräkningen och SD fick sitt nionde mandat. Striden om det mandatet avgörs sannolikt först efter att poströsterna räknats, något som beräknas ske på onsdag. Esbjörnsson ser dock olika lokala regeringsalternativ framför sig.

– Ska det styras i minoritet eller majoritet? Vi har haft tre perioder med majoritetsstyre. Det har fungerat lite sis sådär. Skurups bästa styre har ju varit ett minoritetsstyre där man sökt breda och goda lösningar. Både S och M har ju styrt här i minoritet. Det är också en fråga som måste analyseras, säger Pierre Esbjörnsson (S).

Vilket stöd partiet i minoritetsställning i så fall kan räkna med är långt i från klart. Esbjörnsson menar att det råder samsyn i de flesta frågor i kommunen, något som kan göra ett minoritetsstyre möjligt. Samtidigt har kontakter etableras med både Folkpartiet och Miljöpartiet.

– Vi kan tänka oss att ta med Folkpartiet i diskussionerna. Det är också intressant att se vem som ska styra Moderaterna. Där finns också möjligheter till intressanta lösningar. Vi stänger inga dörrar förrän allt är klart, säger Esbjörnsson.

Fler kontakter

Esbjörnsson konstaterar att företrädare för partiet varit i kontakt med de flesta av kommunens partier. De första kontakterna togs redan under valkvällen och natten. Diskussionerna fortsatte under gårdagen.

Sverigedemokraternas framgångar är något som Esbjörnsson konstaterar är ett faktum. Partiet är kommunens tredje största parti och samtliga partier i Skurup tvingas förhålla sig till SDs parlamentariska stryka.

– De är inget alternativ för oss i de diskussioner som kommer. Däremot måste SD ta ett ansvar som motsvarar deras storlek. De är vågmästare och med och spelar med de stora blocken på allvar nu. Det är intressant att man har tio namn på sin kommunvalslista och har nio mandat. Jag hoppas ingen av dem blir sjuk.

INTERNAL INTERNAL
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.