Annons

S vill få med MP och KV i opposition

Miljöpartiet är sannolikt det mest populära partiet i kommunpolitiken i Skurup. Förutom alliansens locktoner skickar nu också socialdemokraterna ut signaler till partiet. Pierre Esbjörnsson (S) räknar med att inleda samtal med MP i nästa vecka.
Skurup • Publicerad 2 oktober 2010

– Jag har haft kontakt med Miljöparitet och ingenting är klart med deras eventuella samarbete med alliansen, säger han.

Vad socialdemokraterna i kommunen ska locka miljöpartisterna med vill han inte närmare gå in på. Däremot avslöjar han att man från S sida också är intresserade av att inleda ett samarbete med Kommunens väl (KV).

Annons

Den främlingsfientlighet som det partiet tidigare gjort sig till tolk för är borttvättad, menar han.

– Det är inget som KV har gått till val på. Det är mest avhoppade socialdemokrater i det partiet nu, säger han.

Några kontakter med KV har Pierre Esbjörnsson dock ännu inte lyckats etablera. Hur stort intresse partiet har av ett samarbete är ännu oklart.

Lyckas socialdemokraterna och Vänsterpartiet få med KV och MP på oppositionens sida landar blocket på 17 mandat mot alliansens 19 och Sverigedemokraternas fem. Med de beräkningsgrunder som finns betyder det att blocken får vardera fem platser i kommunstyrelsen och Sverigedemokraterna en plats.

– Vi är beredda att samarbeta om allt. Så länge det inte handlar om rent ideologiska frågor, säger Esbjörnsson.

Bland annat ser han möjligheter till ett bättre samförstånd kring budgetfrågor, än vad som varit fallet under den gånga mandatperioden.

– Där har vi inte varit så bra, medger han.

Svårare har socialdemokraterna för att gå med på utförsäljningar av kommunal verksamhet.

Niklas Sjöberg har liksom Pierre Esbjörnsson tidigare uteslutet ett samarbete med Sverigedemokraterna och att SD:s enda mandat skulle kunna ge partiet större inflytande med den nu skisserade lösningen tror han inte.

– Den här lösningen öppnar upp för långsiktiga lösningar som är bra för Skurupsborna, säger Pierre Esbjörnsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons