Annons

Så var det dags igen..

Med gosedjuret i höger hand och pappa i vänstra, tas de första stegen mot ett nytt liv. I går var det skolstart i Rydsgårds skola och för många innebar detta att de skulle stifta bekantskap med en ny era i sina liv.
Skurup • Publicerad 20 augusti 2002

Lars Johansson hade följt med sin 6-åriga dotter Elvira Johansson till skolan, denna solgassande tisdag. Båda två var lika förväntansfulla inför skolan. - Jag gick själv här i skola så det är kul att få följa sitt barn hit nu. Mycket har ju förändrats sedan jag gick här, säger han och tittar på när Elvira leker på gungbrädan. Elvira har under morgonen frågat ut pappa Lars om vad som ska hända under dagen ett flertal tillfällen berättar han och skrattar. - Jag sa att det gällde att lyssna så mycket som möjligt. Ett råd som nog uppskattades av skolpersonalen, som fick 180 barn att ta hand om. 180 barn som hade en hel del sommarspring kvar i benen när de satt sig i respektive klassrum. Agneta Mårtensson och Dorthe Berg är två av fröknarna på Rydsgårds skolan, som är en "barnskola" med åldersblandade klasser. Barnen är från 6 upp till 9 år och läser i sin egen takt. - Det är lite speciellt så här första dagen, men vi börjar få en viss rutin på detta också, viskar Agneta Mårtensson. Framme vid tavlan har hennes kollega Dorthe Berg börjat samtala med barnen om rutinerna och indelning i blåa, gula och gröna grupper allt efter åldern. Agneta Mårtensson berättar att de nya eleverna har varit och hälsat på tidigare och att de får var sin fadder bland de äldre barnen som ska hjälpa dem till rätta. Klockan är 10 minuter över 10 och en del av barnen börjar uppmärksamma fröken på att de är hungriga. När de får reda på att dagens lunch är hamburgare är de dock beredda att härda ut i det tysta intill dess. Alla barnen har fått ta med var sin sak hemifrån som de får visa upp inför de andra och berätta om. Ett litet pedagogiskt grepp som ska få barnen lite mer trygga och även så smått lära dem prata inför andra. Elin Engström, 8 år, sitter tyst och lyssnar på de andra, hon har tagit med sig en liten svart labradorvalp (i plysch) som hon ömt kramar om. Någon visar upp sin Pokémone-figur och någon annan har tagit med sig sitt pennskrin. Det är inte lätta alla gånger att sitta still och lyssna, när solen skiner från klarblå himmel utanför och tanken på badstranden kan få det att krypa i benen. Dorthe Berg får då och då påminna eleverna om att skolan verkligen har startat nu.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons