SD:s toppnamn slår vakt om vårdcentralen

Lagom till att Sverigedemokraternas båda toppnamn till regionvalet – Patrik Jönsson och Lars-Johan Hallgren – skulle börja tala på torget i Skurup slutade det regna.
Skurup • Publicerad 10 september 2014
De båda Sverigedemokraterna Patrik Jönsson och Lars-Johan Hallgren vill ha en skånsk folkomröstning kring frågan om Region Skåne inom några år ska gå upp en jätteregion med Kalmar län och Kronobergs län.
De båda Sverigedemokraterna Patrik Jönsson och Lars-Johan Hallgren vill ha en skånsk folkomröstning kring frågan om Region Skåne inom några år ska gå upp en jätteregion med Kalmar län och Kronobergs län.Foto: Foto: Robert Jönson

Omgiven av Socialdemokraternas valaffischer och en leende Stefan Löven tog de båda SD-politikerna plats på torget. En polisbil slog en diskret lov runt torget samtidigt som ett tiotal regnklädda åhörare makade sig närmare.

Lars-Johan Hallgren hälsade Ystadsborna välkomna för att ta del av SD:s regionpolitik. Rättad av publiken bad han Skurupsborna om ursäkt för felsägning och hänvisade i sammanhanget till ett kungligt tal där monarken gjort en liknande felsägning.

Något regelrätt valtal fyllt av förträffligheter handlade det dock inte om. De båda regionpolitikerna valde att ställa frågor till varandra.

– Det är frågor som vi uppfatta att folk undrar över. Sen blir det lite variation också för dem som lyssna och det gillar folk, förklarar Lars-Johan Hallgren, efter torgmötet.

Viktigaste frågan

Det politiska samtalet mellan de båda partivännerna pekade dock ut sjukvården och infrastrukturen som de regional viktigaste frågorna för partiet. Bland annat vill man ha en utbyggd fyrspårstrafik för tågen mellan Lund och Hässleholm.

Frågan drivs av SD i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne och man är beredda att satsa skattepengar på en utbyggnad. Samtidigt är utbyggnaden ett statligt ansvar. Även om det inte framgick under talet medgav Patrik Jönsson senare att man ännu inte har partiledningen med sig i satsningen på den skånska järnvägen.

Det utredningsförslag som för något år sedan föreslog att Ystad skulle ta över ledningen av vårdcentralen – som dock skulle finnas kvar i Skurup – fick efter kritik inget gehör i regionen. De båda SD-märkta regionpolitikerna ger nu vårdcentralen sitt fulla stöd.

– En ort som Skurup ska ha en välfungerande vårdcentral. Liksom när det gäller kollektivtrafiken menar vi även här att landsbygden inte ska komma i skymundan. Det ska inte behöva bli någon vårdcentralsfilial. Vi värnar landsbygden och det måste få kosta pengar, försäkrar Patrik Jönsson, ledamot i kollektivtrafiknämnden.

Inte SD:s åsikter

Någon sänkning av biljett-avgifterna för att öka kollektivåkandet ställer dock inte partiet upp på. Det, menar man, skulle innebära att skatten måste höjas eller att pengarna måste tas från sjukvården.

Trots att partiledningen under en lägre tid anbefallt nolltolerans mot rasism och rasistiska uttalande bland partiföreträdarna dyker det hela tiden upp SD-politiker som avslöjas med grova rasistiska uttalanden – i vissa fall anonymt – på sociala medier. Hur kan det komma sig?

– Det finns personer som uttalar åsikter som inte stämmer överens med SD. Dem tar vi bort när det kommer fram. Vi är ett ungt parti. Det kan ha med det att göra. Uppfattningar som är direkt rasistiska finns i samhället. Jag tror att det är att samhällsproblem snarare än ett SD-problem, säger Patrik Jönsson.

INTERNAL INTERNAL
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.