Sex telemaster ska räcka

Det behövs bara sex telemaster i hela Skurups kommun för att systemet för den tredje generationens mobiltelefoni, 3G, ska vara fullt utbyggt. Men det kräver samordning mellan de olika operatörerna.
Skurup • Publicerad 21 maj 2002

Det anser 3GIS, det företag som representerar och samordnar tre av de fyra licenserna som Post- och telestyrelsen har utfärdat för utbyggnaden. Av de sex masterna som 3GIS anser sig behöva för att nå en full täckning finns redan två, eller är på väg i alla fall. Den ena är masten på ett av industriområdena inne i Skurups centralort. Den andra är Vodafones (före detta Europolitan) nyligen påbörjade mast invid Skivarpsån i Örmölla. Trots att strandskyddsdispensen för den är överklagad ända upp till miljööverdomstolen vid Svea hovrätt räknar företaget in den i sin kalkyl. Kvar blir fyra master som 3GIS behöver bygga. Bygglovsansökningar för de masterna ska snart skickas in till byggnadsnämnden i Skurups kommun. Och om en ordentlig samordning gjordes skulle antalet nybyggda master till och med kunna dras ner till tre i hela kommunen, enligt 3GIS. - Det skulle vi klara om vi fick hyra in oss i en av Svenska UMTS-näts master, säger Christer Danielsson. I Skurup har byggnadsnämnden valt att avvakta med nya bygglov till telemaster. Först vill kommunen att de olika operatörerna ska redovisa hur de kan tänka sig att samarbeta genom att dela på master. Även när Telia Mobile nyligen ville byta ut en befintlig mast mot en högre ville byggnadsnämnden avvakta vad samrådet mellan operatörerna skulle resultera i. Kom tillbaka när samrådet är klart, har varit budskapet från kommunen. Men mellan 3GIS och Svenska UMTS-nät AB verkar det finnas svårigheter i de samtalen. Enligt Christer Danielsson på 3GIS får hans företag inte ens sätta sig vid förhandlingsbordet om Svenska UMTS-näts master. Följden kan bli att 3GIS bygger fler master i Skurups kommun för att klara av täckningen. På Svenska UMTS-nät AB håller man inte med om beskrivningen av förhandlingsläget. Enligt Henrik Ringmar på företaget tillhör inte Telias och Tele2:s master det gemensamma bolaget Svenska UMTS-nät AB. De ägs i stället av Telia eller Tele2. Därför kan inte Svenska UMTS-nät förhandla om dem. - Vi kan inte ge dem tillgång till de här masterna. Det är upp till Telia eller Tele2, beroende på vem som äger masterna. Vi kan bara samordna så att vi själva kan använda dem, säger Henrik Ringmar på Svenska UMTS-nät AB. Han kan inte i detalj hur utbyggnaden ser ut i Skurups kommun, men beräknar att hans företag behöver fördubbla antalet master i kommunen för att allt ska fungera. Ungefär som 3GIS, menar han. Det har inte gått att få tag på någon på företaget som vet hur många masterna är idag. FAKTA/UTBYGGNADEN AV 3G Post- och telestyrelsen har utfärdat fyra licenser för att bygga ut 3G-nätet. Men i praktiken återstår bara två aktörer eftersom Orange, Hi3G och Vodafone gått samman i företaget 3GIS om utbyggnaden. På andra sidan finns Tele2 och Telia som delar på det förstnämnda företagets licens i ett gemensamt bolag, Svenska UMTS-nät AB.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.