Sillamarknad med friska vindar

Det var väder för riktiga sjöbusar på Sillamarknaden i Abbekås i lördags. Fast besökarna kom ändå, lockade av loppisprylar, sillamackor och skattkista.
Skurup • Publicerad 4 juni 2007
Anna Berg fick kämpa för att få ner burkarna i motvinden.
Anna Berg fick kämpa för att få ner burkarna i motvinden.Foto: 
Sillmackor á la Abbekås – innan de blåste iväg.
Sillmackor á la Abbekås – innan de blåste iväg.Foto: 
Loppmarknaden är ett populärt inslag på sillamarknaden. Anita Berg-Nobéus kollar in en leksakskikare. Bild: Mark Hanlon
Loppmarknaden är ett populärt inslag på sillamarknaden. Anita Berg-Nobéus kollar in en leksakskikare. Bild: Mark HanlonFoto: 

Prick klockan ett såldes några av de första kavringmackorna med nystekt sill på årets upplaga av sillamarknaden i Abbekås hamn.

Mackorna var till ett förväntansfullt ungt par som redan hunnit fynda en tjock bunt LP-klassiker. Men innan det hungriga paret hunnit säga sill, hade både fisk, kavring och tallrik blåst iväg och landat i gräset. Sånt bidrar onekligen till en genuin Östersjökänsla. Men blåst och gråväder verkade inte alls avskräcka folk från att besöka sillamarknaden, den trettionde i raden.

Efter en stund ringlade kön lång både till sillmackorna, våfflorna, och alla de olika attraktionerna som sköts av gulklätt Lionsfolk. Sillamarknaden är ett Lionsarrangemang, till förmån för olika välgörande ändamål.

– Vi brukar få ihop omkring 50 000, berättar Roland Danielsson från Skurups Lions club.

Loppmarknaden och auktionen var som vanligt en pålitlig publikdragare, liksom det populära skattkistelotteriet, där lotten är en nyckel till en välfylld kista i riktig sjörövarmodell.

Det enda smolket i glädjebägaren var att marknaden blivit så poppis att den till och med lockade till sig en marknadstjuv – vilket bland andra YA:s plötsligt plånbokslösa reporter fick erfara.

Ulrika Wangel

0416 -192 14

ulrika.wangel@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.