Skärmarnas krig om vindkraftprojekt

Striden mellan företaget Airicole som projekterar en vindkraftspark utanför Abbekås och motståndarna hårdnar. Den nybildade kampanjgruppen Rädda Sydkusten har nu satt upp egna skärmar på medborgarkontoret.
Skurup • Publicerad 5 juli 2002

Detta för att det ska finnas information från båda lägren. Än så länge består deras material till största delen av uppförstorade tidningsartiklar men med tiden tänker de producera eget material. Uppsatt finns också exemplar av röstsedeln till höstens folkomröstning. Inom kampanjgruppen finns även planer på att vara närvarande varje måndag samtidigt som Airicole har representant på plats. Turism- och kulturchef Karin Erlandsson, som tillika är ansvarig för lokalerna, tycker det är positivt med utställningarna såtillvida att de kanske hjälper till att göra kontoret mer känt bland skurupsborna. Hon gör däremot helt klart att båda parter kommer att få betala för att få ha sitt material där. Däremot blir det skilda belopp. - Airicole är ett företag som inte har någon förankring i kommunen medan däremot Rädda Sydkusten är en förening med anknytning hit vilket gör att de får en lägre taxa. Airicole har fått betala 500 kronor per vecka. För de två månader skärmarna ska finnas på plats medför det en kostnad för företaget på 4|000 kronor. Rädda Sydkusten får betala enligt den föreningstaxa som kommunen alltid använder när föreningar vill disponera kommunala utrymmen. Exakt vad det blir för summa är inte klart eftersom det här är första gången som någon anordnar en skärmutställning i medborgarkontorets lokaler. Gustaf Silfverstolpe i kampanjgruppen säger att intrycket var att de skulle få disponera utrymmet gratis. - Men vi får väl lösa betalningen också.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.