Skivarp samlade kvinnliga företagsambassadörer

Sitt inte i lunchrummet och klaga på lönen och ditt dåliga schemat. Gör i stället något du drömmer om, tag ansvar och starta eget. Tidigare narkossköterskan Pia Oscarsson gjorde så, och vill få efterföljare.
Skurup • Publicerad 21 september 2009
Pia Oscarsson,Eva Alvehein, Maria Gustafsson är kvinnliga företagare och ingår i nätverket Ambassadörer för kvinnligt företagande. Projektledaren Henrietta Schönenstern . längst till höger, representerar Tillväxtverket. Bild: Mark Hanlon
Pia Oscarsson,Eva Alvehein, Maria Gustafsson är kvinnliga företagare och ingår i nätverket Ambassadörer för kvinnligt företagande. Projektledaren Henrietta Schönenstern . längst till höger, representerar Tillväxtverket. Bild: Mark HanlonFoto: 

Hon är en av 880 kvinnliga företagare som ingår i nätverket Ambassadörer för kvinnligt företagande.

I helgen träffades de allra aktivaste av dem, fjorton kvinnor, på Skivarps gästis.

Jeanette Bohman driver tillsammans med sin man gästgivaregården i Skivarp, och ingår också i nätverket.

Pia Oscarsson leder sedan tre år tillbaka ett företag som säljer sjukvårdstjänster till galor och events. Än så länge har hon enbart timanställda, men det kan bli tal om att anställa personal.

– Jag ville fortsätta att jobba med sjukvård, fast inte inom landstinget, berättar hon.

Pia Oscarsson är helt övertygad om att det skulle startas mängder med företag, med helt nya profiler, om kvinnor i högra grad än i dag skulle starta eget.

Hon och de andra kvinnorna i nätverket vill vara förebilder.

– Se bara på alla styrelser, och på EU-möten. Det är nästan bara män, säger hon och undrar vilka signaler som det sänder ut.

Projektet startades för två år sedan och näringsminister Maud Olofsson har lovat 100 miljoner kronor för att framöver främja kvinnligt företagande, så projektet fortsätter.

Tanken är att det inte ska sättas likhetstecken mellan företagande och en man. Maria Gustafsson från Kungälv har ett företag som sysslar med organisations- och kommunikationsfrågor. Hon var skeptisk från början, bland annat för att arbetet som ambassadör är ideellt.

Men en kompis övertygade henne och nu åker hon runt till bland annat skolor. Hon understryker att hon inte bara vänder sig till tjejerna.

– Men eftersom jag är kvinna så blir jag en förebild, säger hon.

Eva Alvehein kommer ursprungligen från Hörby, men har två restauranger på Gotland där hon också hyr ut stugor.

Hon berättar att nätverket har gett henne nya värdefulla kontakter, och en spark i baken, att ta itu med saker som hon tycker är knepiga och som motverkar företagandet.

Många allmänna frågor, som alls inte enbart rör kvinnligt företagande, dryftades också under helgens träff i Skivarp.

Nästa gång ska träffen förläggas till Gotland.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.