Annons

Skolan snart redo för invasionen

Nu strömmar snart eleverna in i Mackleanskolan, men ännu är det tyst och stilla i korridorerna. Ljudet av en elskruvmejsel skvallrar om att det ändå är något på gång.
Skurup • Publicerad 13 augusti 2002

-Jag sätter upp panel här och nu börjar det bli bråttom för skolan startar ju på tisdag nästa vecka, säger Samak Intharakhanchit. Vi är några stycken från kommunens Jobbservice som hjälper till här ett par dagar. Vaktmästaren Ulf Nilsson på skolan har mycket att stå i när skolstarten närmar sig. -Vi har haft några ungdomar som sommarjobbat här i år, säger han. De har spacklat upp väggarna och bättrat på med målarfärg där det behövts. Egentligen skulle det behövas målas om helt emellanåt, men det skulle både ta för mycket tid och bli för dyrt. Det behövs fler lektionssalar på skolan i höst, därför ska Mediateket flytta till uppehållsrummet Lugnet. Hyllorna har kommit på plats, men ännu ligger böckerna i högar. Skolans IT-tekniker Carsten Theander har precis kopplat in de fem elevdatorerna som placerats på skrivbord längst in i ett nyskapat utrymme. -Det här är min tredje vecka efter semestern, säger han. Nästa vecka höjs ljudnivån i korridorerna betydligt. Men de allra flesta ungdomarna är bra, så det är ändå kul när de börjar. Alla lektionssalar och korridorer storstädas nu inför skolstarten. Ett enkelt jobb när det är tomt överallt, men normalt jobbar lokalvårdarna mitt bland eleverna. - Jag har börjat i dag eftersom jag har en uppehållstjänst, säger Inga-Britt Svensson. Visst är det skönt med sommarlov, men jag saknar eleverna lite ändå. Nu ska det bli kul att träffa dem igen. Jobbet har förändrats sedan jag började, nu sköter vi eleverna också. Hon jobbar en vecka efter att eleverna får sommarlov och börjar en vecka innan. Hennes arbetsenhet är 7:8, den nybyggda delen av Mackleanskolan. Även högstadiet är anpassat för åldersblandade spår med cirka 150 elever per arbetsenhet. - Jag tycker att jag har bra kontakt med eleverna här, säger Ing-Britt. Vi är ute i våra enheter efter frukost och fram till middagen, före och efter städar vi gemensamt. Det finns 4,5 lokalvårdare på Mackleanskolan, vilket räcker till städning i salarna varannan dag. Men just nu är det storstädning. Dammvipporna är framme överallt, till och med ovanpå lysrören. Inne i biologisalen ska Inga-Britt Svensson göra en riktig grovrengöring. - Det behövs nu eftersom eleverna har varit här i sommar och skött om leguanen Bertil, säger hon. Jag brukar själv mata honom i bland och det är inga problem för han är vegetarian. Fyra vattensköldpaddor brukar också vara här, men de är hemma hos en elev ännu.

Bodhi Bjerregaard bodhi@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons