Skräddarsydd utbildning råder bot på personalbrist

Arbetsförmedlingen står bakom projekt som ska råda bot på personalbristen i Skurups verkstadsindustri.Ett nytt projekt i Skurup ska råda bot på personalbristen inom kommunens verkstadsindustri.
Skurup • Publicerad 15 februari 2002

Arbetslösa i kommunen ska få utbildning som skräddarsytts efter de lokala verkstadsföretagens behov. Så ska företagen få personal med den rätta kompetensen. Bakom initiativet står Arbetsförmedlingen i Skurups kommun. Tanken är att arbetslösa i kommunen ska erbjudas utbildning varvat med praktik på lokala företag som knyts till projektet. Förhoppningsvis kan den arbetslöse stanna kvar hos arbetsgivaren som anställd efteråt. Erfarenheten från liknande projekt i Trelleborgs kommun är god. - Av 13 arbetslösa i projektet fick nio stycken fasta jobb på ett företag under det första året som vi genomförde det här, säger Olle Friberg, platsförmedlare på Arbetsförmedlingen i Skurup. Siffrorna från andra året ser lika bra ut. Olle Friberg arbetade även med försöken i Trelleborg, och nu ska han försöka göra om projektet i Skurups kommun. Hittills har han genomfört ett möte med bland annat kommunens näringslivssekreterare och Företagarhuset. Med på mötet fanns också Stellan Rosengren som representerar branschen i Skurup. Han ska nu samla ihop ett 10-tal intresserade verkstadsföretagare. De ska få framföra vilken typ av arbetskraft och kompetens de behöver. Arbetsförmedlingens uppgift blir sedan att ordna fram de rätta arbetslösa. Olle Friberg räknar med att det finns mellan 15 och 20 arbetssökande i kommunen som kan komma ifråga för projektet. - Efter det måste vi knyta till oss de rätta utbildningarna. Det kan till exempel bli tal om Lernia i Malmö eller att kommunen själv ordnar utbildning i de kompetenser som verkstadsföretagen behöver, säger Olle Friberg. En första sondering bland företagarna visar att det främst är personal inom svetsyrket som det råder brist på i Skurup. Men även personer som är duktiga på att svarva och fräsa behövs. Arbetsförmedlingen står för kostnaderna i projektet. Under utbildningen kommer de arbetslösa att få det så kallade utbildningsbidraget. Motsvarande summa betalas ut under praktiken. Företagen behöver inte stå för några kostnader alls. Mötet då företagen ska presentera sina behov sker under första veckan i mars. Men det finns inte något datum då projektet ska vara igång. - Vi börjar med att knyta företag, utbildningar och arbetslösa till oss. Det är en lång process att få ut den färdigutbildade personalen på företagen, säger Olle Friberg. Text: Fredric Mehlin

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.