Skurup går till val om vindkraften

Det mesta pekar nu på att skurupsborna får lägga fyra valsedlar i urnorna den 15 september.Vid kommunstyrelsens möte var nämligen samtliga ledamöter överens om att det bör genomföras en kommunal folkomröstning om havsbaserad vindkraft.
Skurup • Publicerad 21 februari 2002

Undantaget centerns Arne Andersson förespråkade alla att valet hålls samtidigt med de allmänna valen. Arne Andersson ser en fara i att de olika valen - framför allt kommunal och folkomröstningen - kommer att ta intresse från varandra. Innan det är definitivt klart att skurupsborna får tycka till om vindkraftverk utanför sydkusten ska frågan först behandlas i kommunfullmäktige. Men i nuläget finns det inget som tyder på att det kommer att bli ett nej där då alla partier är överens. Något som redan framgick av YA:s rundringning i samband med att kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Thorsson (s) kom med förslaget att genomföra en folkomröstning. En viktig fråga som kommunen ännu inte hunnit ta ställning till är hur allmänheten ska informeras i ärendet. Med beslutet att genomföra ett val följer också en viss skyldighet att ge objektiv information till de som ska rösta. Torbjörn Thorsson betonar att kommunen gärna inte kan gå ut och ta ställning. Därför pekar han i stället på två alternativ. - Antingen får vi åta oss att distribuera material från de olika organisationer som är för respektive emot vindkraft. Eller så gör vi ett eget informationsmaterial där bägge parter får ett visst utrymme att säga sin mening på som sedan skickas till alla hushåll. Torbjörn Thorsson anser däremot inte att företaget Airicole som projekterar vindkraftsparken kan få komma till tals. - Jag tycker inte att vi som kommun kan släppa till utrymme för ett företag att informera på. Lite löst har det också diskuterats att kommunen skulle bistå både förespråkare och motståndare ekonomiskt. Men det är något som Torbjörn Thorsson personligen är tveksam till. Det faktum att han själv och även andra politiker redan gått ut och berättat att de inte vill ha någon vindkraftpark ser han inte som något problem. - Vi har varit tydliga men det är upp till var och en att göra sitt ställningstagande. De som har sommarhus i kommunen men som inte är skrivna på orten kommer inte att få delta i omröstningen. Torbjörn Thorsson säger att de emellertid har chans att påverka processen i alla fall såsom fastighetsägare vilket ger dem rätt att yttra sig.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.