Annons

Skurup inleder firmajakten

Niklas Sjöberg (M) och Magdalena Hellström, näringslivschef i Skurup, börjar med att dela ut vardera 15 miljoner kronor till varandra. Spelet om företagen i Skurup kan börja. Det handlar om det monopolliknande spelet Firmajakten.
Skurup • Publicerad 27 oktober 2010
Kommunalrådet Niklas Sjöberg och näringslivschef Magdalena Hellström spelar Firmajakten.
Kommunalrådet Niklas Sjöberg och näringslivschef Magdalena Hellström spelar Firmajakten.Foto: 
I stället för Norrmalmstorg och Sveavägen, kända från Monopol, är det lokala företag som är föremål för uppköp och försäljning på spelplanen.
I stället för Norrmalmstorg och Sveavägen, kända från Monopol, är det lokala företag som är föremål för uppköp och försäljning på spelplanen.Foto: 

– Det här är en kul familjegrej. Det blir lite entrepenörsskap över det, säger Niklas Sjöberg.

Kommunalrådet har just inkasserat 500 000 kronor efter att ha placerat den blå spelmarkören på samma ruta som Magdalena Hellströms svarta.

Annons

Näringslivschefen slår en sjua och landar på Danne Stråhedens Dannero.

– Jag gillar att roa mig, så det köper jag, säger hon och skrattar.

Till skillnad från monopol innehåller det här spelet lokala företeelser. Allt ifrån lokala företag till frågor som rör Skurups historia.

– Jag tror att ungdomar som tidigt kommer i kontakt med försäljning, även om det bara är lek, stimulerar till entrepenörsskap, säger Niklas Sjöberg, samtidigt som han beslutar sig för att köpa ett företag nära hans familjehem i Beddinge.

Spelet har tagits fram av Skivarpsbon Flemming Mårtensen. Affärsidén bygger på att företagen sponsrar spelet och i gengäld förekommer på spelplanen.

Tärningsspelet Firmajakten har köpts in av kommunen, men finns också till försäljning hos den lokala innebandyföreningen och hos Coop i Skurup.

Nils-Erik Magnusson, informationschef i Skurup, har bidragit med sakkunskap i en del av de frågor som ingår i den lokala version av spelet.

Efter förra veckans rapport från intresseorganisationen Företagarna är just firmajakt något som Skurups kommun avser att ägna mer tid åt under de kommande åren.

Undersökningen visade att företagen i Skurup under 2009 minskat sin omsättning och sitt resultat med och vinst drygt 30 procent. Jämfört med andra skånska kommuner handlar det om en kraftig minskning.

Varken Niklas Sjöberg eller Magdalena Hellström känner igen sig i resultaten från undersökningen. Möjligen kan utflyttningen av ett av kommunens större företag förklara vinstraset i undersökningen.

Annons

En blandad branschstruktur kan i tider av lågkonjunktur minska effekterna av företagsvarsel och arbetslöshet.

Kommunen avser därför att intensifiera firmajakten också i verkligheten. Det handlar om att öka ansträngningarna att få nya företag att etablera sig i kommunen.

I form av ett Leaderprojekt pågår nu en analys av vilka företagsbranscher som skulle passa den befintliga strukturen i kommunen.

– När vi bestämt oss för att satsa på vissa nischer så handlar det om marknadsföring. Riktad marknadsföring och om att ta fram kontaktpersoner som också ska fungera som ambassadörer för Skurup, säger Niklas Sjöberg.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons