Annons

Skurup kan bli först av alla

Moderaterna vill avskaffa Systembolagets monopol och göra Skurup till pilotkommun för vinförsäljning på gårdar.– Jag drar paralleller mellan Skurup och Alsace, säger Anders Kristiansen (M), partiföreningsordförande i Skurup.
Skurup • Publicerad 12 augusti 2014

På regeringsnivå har man diskuterat en lagförändring under mandatperioden.

Nu trycker Anders Kristiansen och hans partikamrater i Skurup på för att kommunen ska bli först ut i landet med alkoholförsäljning direkt på vingårdarna.

Annons

– Vi vill uppmuntra både regering och riksdag angående detta. Det skulle locka turister, det är det yttersta syftet. När turister kommer hit vill vi göra vad vi kan för att de ska trivas, återkomma och spendera pengar. Det är ju bra för våra lokala företag, säger Anders Kristiansen.

Enligt honom är kommunen en av landets bästa för vinodlingar. Något som kommunen skulle kunna lyfta fram och på så vis hjälpa vingårdarna att synas, menar han.

Kalkrik jordmån

– Jag kan tänka mig att vi bistår i marknadsföringen, framhåller vårt klimat, de många soltimmarna längs kusten och den goda odlingsmarken, säger han.

Anders Kristiansen jämför med ett av Frankrikes mest berömda vindistrikt.

– Jordmånen är mycket kalkrik på flera håll i vår kommun, vilket ger goda förutsättningar för vinodling. Jag drar paralleller mellan Skurup och Alsace, säger han.

Om ett par år tror han att lagförändringen kan genomföras och Skurup bli en pilotkommun för gårdsförsäljning. Förslaget har tagits fram till partiets lokala valprogram.

Ser inga risker

– Vi spånade på vårt valmanifest och i näringslivsgruppen var det någon som kom på detta. Vi måste mjuka upp Systembolagets monopol i kanterna. Rent krasst innebär gårdsförsäljning att monopolsituation upphör, men jag vill definitivt inte att Systembolaget i sig upphör, säger Anders Kristiansen.

Han ser inga risker ur missbrukssynpunkt med att införa gårdsförsäljning.

Annons

– Det blir inga ”A-lagare” som åker ner till vingårdarna och handlar, säger han.

Riksdagsledamoten Boriana Åberg (M) är inne på Anders Kristiansens linje.

– Farhågan om att folk ska köpa drycker på gårdarna för att dricka sig fulla är inte realistisk. Som gammal socialsekreterare vet jag att folk köper smuggelsprit för det ändamålet. Gårdsförsäljningen riktar sig istället till entusiaster, finsmakare och turister, säger Boriana Åberg.

INTERNAL INTERNAL
Johan Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons