Skurup står utan vandrarhem

Skurup saknar för närvarande både vandrarhem och värdar som vill driva verksamheten. Förhoppningen är att öppna ett nytt vandrarhem på lantbruksskolan nästa sommar.
Skurup • Publicerad 10 december 2002

Men det är bråttom. Redan är en del av nästa års turistskrifter tryckta och i dem står att det finns vandrarhem i Skurup. Frågan kom också upp till diskussion när kommunchef Bo Strömgren i måndags träffade representanter för Sydskånska gymnasieförbundet som bedriver undervisningen på skolan. - Att utnyttja skolans internat som vandrarhem på somrarna har diskuterats under lång tid. Det vi får göra nu närmast är att noggrant gå igenom situationen och se om vi kan finna en rimlig lösning. Bo Strömgren tror att kommunen ganska omgående kommer att kontakta gymnasieförbundet för att diskutera de praktiska och ekonomiska frågorna. En lösning där internatet används som vandrarhem är heller inte helt oprövad. I somras utnyttjades en del av lägenheterna som turistboende. Turism- och kulturchef Karin Erlandsson är naturligtvis inte glad över den uppkomna situationen men tror att det kommer att ordna sig till nästa sommar. - Sannolikheten för att Skurup är utan vandrarhem bedömer jag som mycket liten. Men blir det så är det naturligtvis katastrof. Det är helt nyligen som de nuvarande värdarna för vandrarhemmet meddelat att de inte tänker fortsätta nästa år. Karin Erlandsson var dock förvarnad och nu kommer det att annonseras efter personer som vill ta över sysslan. Hon påpekar att det är Svenska Turistföreningen som anställer värdarna och att annonseringen kommer att genomföras först efter nyår. Karin Erlandsson ser det inte som aktuellt att fortsätta använda fastigheten på Bruksgatan. Huset ägs av kommunen men hyrs ut till folkhögskolan som använder den till elevboende under terminerna. Ett eventuellt vandrarhem på lantbruksskolan skulle rymma något fler bäddar. Karin Erlandsson betonar också att säsongen kan förlängas om vandrarhemmet flyttar då eleverna på lantbruksskolan har ett längre uppehåll.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.