Annons

Skurup störst ökning i sydöst

Flyttlassen går till Skurup. Under första halvåret i år flyttade 473 personer till kommunen, vilket gav Skurup den största befolkningsökningen i sydöstra Skåne.
Skurup • Publicerad 15 augusti 2014
Foto: 

Skurups kommun växer. Mellan januari och juni ökade befolkningen till 15 129 invånare, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

– Det är en bra ökning, helt i linje med våra mål. Jag ser väldigt positivt på detta, säger Niklas Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Totalt växte kommunen med 104 personer under första halvåret, vilket är en ökning med 0,69 procent. Det placerar Skurup i topp i sydöstra Skåne.

Kommunen har ett bra födelseöverskott – under första halvåret i år föddes 30 fler än vad som avled – men framför allt är det den stora inflyttningen som gjort att befolkningssiffran stigit. Under perioden flyttade 473 personer in till kommunen, att jämföra med de 399 som flyttade ut. En klar majoritet av de inflyttade hade sina senaste adresser i andra skånska kommuner, enligt SCB:s statistik.

– Många barnfamiljer väljer att flytta till Skurups kommun. När det andra barnet är på väg är det populärt att flytta hit, i synnerhet om man sedan tidigare har anknytning hit. Har man vuxit upp i Skurup vill man tillbaka, säger Niklas Sjöberg.

Skurup ligger inte bara i topp i sydost – procentuellt har kommunen till och med vuxit mer än Malmö. Och enligt Niklas Sjöberg är det just Malmö som de flesta flyttlass till Skurups kommun går ifrån.

Möjligheter att bygga

Centralorten har den största befolkningstillväxten, men Niklas Sjöberg slår gärna ett slag för de andra kommundelarna.

– Vi vill gärna ha det balanserat runt om i kommunen. Det finns till exempel stora möjligheter att bygga i Mossbystrand, Abbekås, Skivarp och Rydsgård. Vi har dessutom en hel del ödehus i kommunen. Men ofta ägs de av lantbrukare, och de brukar inte vara så benägna att sälja då de inte vill ha folk så tätt inpå sig, säger Niklas Sjöberg.

INTERNAL INTERNAL
Johan Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons