Annons

Skurup vill förhandla på nytt om flyktingar

Skurups kommun inrättar en tillfällig heltidstjänst för att hantera mottagningen av ensamkommande flyktingbarn. Kommunen vill också inleda förhandlingar med länsstyrelsen och Migrationsverket när det gäller den framtida mottagningen.
Skurup • Publicerad 6 mars 2014

– Vi förslår fullmäktige att ge kommunstyrelsens presidium i uppdrag att inleda förhandlingar med länsstyrelsen och Migrationsverk då nuvarande avtal går ut den sista augusti, sade Niklas Sjöberg (M), ordförande för kommunstyrelsen i Skurup i samband med att ärendet behandlades av kommunstyrelsen på onsdagskvällen.

För att hantera de ungdomar som nu anvisas till Skurup avser kommunen att från den 1 april och till och med slutet av året att inrätta en heltidsanställd handläggare för att hantera mottagandet. VoB Syd som i dag hjälper Skurups kommun med hanteringen av barnen har förklarat att man inte klarar det i fortsättningen. Niklas Sjöberg vill därför också ha fullmäktiges välsignelse att använda andra aktörer för att kunna fortsätta placera barnen i familjehem.

Annons

Kommunen har redan i dag avtal med Baggium Vård & Behandling för familjehemsplacering av andra barn och ungdomar. Sannolikt avser kommunen att utnyttja den upparbetade kanalen för att också klara av de ensamkommande flyktingbarn som nu anvisas till kommunen av Migrationsverket.

Familjehem

Förslaget innebär att kommunstyrelsen inte till fullo köper den utredning som individ- och omsorgsförvaltningen tagit. I tjänstemannaförslaget förslås att ett mottagande efter barnens individuella behov byggs upp i form av familjehem eller i form av ett hem för vård och boende (HVB). För att slippa brandkårsutryckningar när barnen med kort varsel anvisas till Skurup vill förvaltningen bygga upp en fungerande mottagning med en heltidsanställd tjänsteman. Någon tidsbegränsning anges inte i tjänstemannaförslaget.

Yrkar bifall

Folkpartisten Camilla Neptune, som ingår i den styrande alliansen, ansåg sig inte kunna stödja alliansförslaget och yrkade bifall till tjänstemannaförslaget. Hon fick medhåll av Pierre Esbjörnsson (S).

– Egentligen skulle jag vilja ha ett tillägg om att teckna en överenskommelse om platser för mottagandet av ensamkommande barn snarast, men jag avstår från det. Jag yrkar bifall till förvaltningens förslag till 100 procent, sade Neptune.

Sjöbergs förslag fick dock ett uttalat stöd ett av Jörgen Sjöslätt (C) och Lars Nyström (SD). Kommunfullmäktige har nu två förslag att ta ställning till vid sitt kommande sammanträde.

INTERNAL INTERNAL
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons