Skurup vill inte ha med Näsbyholmssjön i sjö- och ås-landskapet

Romeleås- och sjölandskommittén (Råsk) vill gärna ha med Näsbyholmssjön i sitt område trots motstånd från markägare och Skurups kommun.
Skurup • Publicerad 19 februari 2007
Omkring 1000 personer mötte upp för att se kung Carl XVI Gustaf när han skulle inviga Näsbyholmssjön i maj 2004. Sjön hade då varit torrlagd i 130 år. I båten satt också förre landshövdingen Bengt Holgersson och friherren Dick von Blixen-Finecke vid årorna. ArkivBild: Jan-Olle Persson
Omkring 1000 personer mötte upp för att se kung Carl XVI Gustaf när han skulle inviga Näsbyholmssjön i maj 2004. Sjön hade då varit torrlagd i 130 år. I båten satt också förre landshövdingen Bengt Holgersson och friherren Dick von Blixen-Finecke vid årorna. ArkivBild: Jan-Olle PerssonFoto: 

– Frågan är inte död utan kommittén kommer att fortsätta att driva saken även detta året, säger sekreteraren i Råsk Anders Ekstrand på Region Skåne.

Vid sitt nästa möte kommer kommittén att starta vid just Näsbyholmssjön den 2 mars för att sedan fortsätta med sitt sammanträde i Gärdslövs kultur-hus.

– Sjön är en av de bästa åtgärderna som gjorts för naturen och friluftslivet, säger Anders Ekstrand. Och Region Skåne var en av de större bidragsgivarna. Vi kommer att titta på sjön och få information av Claes Mårtensson. Vi har flera nya ledamöter i kommittén. Förra året frågade kommittén Trelleborgs och Skurups kommuner vad de tyckte om att Näsbyholmssjön skulle ingå i Sjö och åslandskapet vid Romeleåsen.

Trelleborg sa ja och Skurup sa nej.

– Det är märkligt att man säger nej när så mycket arbete och pengar lagts ned på att återskapa Näsbyholmssjön, menar Anders Ekstrand.

Nu kan dock frågan avgöras trots att Skurups kommun sagt nej. Det slutgiltiga beslutet tas av regeringen. Och det innebär att sjön får ett starkare skydd och tas med i Miljöbalken.

Där ett antal namngivna områden pekas ut som skyddsvärda för friluftslivet. Sjö- och åslandskapet är ett sådant område.

– Råsk kan gå via länsstyrelsen till regeringen om en utvidgning, säger Anders Ekstrand. Regeringen kommer då förmodligen att efterhöra intresset på kommunal nivå. Men Råsk har inte fattat något sådant beslut. Markägare runt sjön är oroliga för att ytterligare begränsningar följer med om Näsbyholmssjön blir en del av sjö- och åslandskapet. Det var anledningen till att Skurup sade nej.

– Sjön bildade främst för effekterna på miljön, inte för friluftslivet, sa kommunalrådet Niklas Sjöberg (m) till YA i november förra året.

Näsbyholmssjön har sedan den skapades 2004 blivit ett populärt utflyktsmål eftersom fågelrikedomen är stor. Flera sällsynta arter har påträffats. Danskar och naturintresserade från Sverige vallfärdar till sjön.

Erik Renfors (s) sitter som politisk ledamot i Råsk. Han var för att sjön skulle ingå.

– Man tog hit kungen när sjön var klar. Ett utsiktstorn har byggts och en p-plats för allmänheten, sa Erik Renfors till YA förra året.

Gert Ljungqvist

a Råsk

n I Romeleås- och sjölandskapskommitté ingår Skurup, Ystad, Sjöbo, Lund, Svedala, Trelleborg och Malmö, samt Region Skåne. Den har 16 ledamöter.

n För Skurup sitter Erik Renfors (s) och Carl-Gustav Andersson (c). Kontaktperson Magdalena Hellström.

n Syftet med Råsk är att värna värdena i sjö- och åslandskapet. Och skapa möjligheter till rekreation och friluftsliv.

n Resurser har satsats på att informera om utflyktsmål och turism. Slottsslingan som tog fram 2003 har varit uppskattad.

n Råsks hemsida: www.romeleasen.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.