Skurups dagcenter åter på Svantorget

Nu har Skurups dagcenter verkligen hamnat i centrum. Igen. I går togs före detta turistbyråns lokaler i bruk. En fastighet man flyttade ifrån 1996.
Skurup • Publicerad 13 december 2005
Rummet för sinnesupplevelser är klart att ta i bruk. Arbetsterapeut Tomas Backlund, Kent Andersson och enhetschef Eva Zander ser sig omkring i de nya lokalerna. BILD: SPRISSE NILSSON
Rummet för sinnesupplevelser är klart att ta i bruk. Arbetsterapeut Tomas Backlund, Kent Andersson och enhetschef Eva Zander ser sig omkring i de nya lokalerna. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Tanken var att verksamheten skulle flyttat in redan i början av hösten. Men arbeten med ventilation och renovering har dragit ut på tiden.

Dessutom försenades leveransen av det nya köket.

Men i går var det så premiär på Svantorget.

– De här lokalerna blir bättre än dem vi hade på Odengatan. Här finns fler mindre rum som det går att stänga dörren om och det är bra, säger arbetsterapeut Tomas Backlund.

Verksamheten vänder sig till funktionshindrade och i nuläget finns där 21 personer. De flesta kommer dit direkt efter att de slutat skolan. Någon övre åldersgräns finns däremot inte. På Skurups dagcenter erbjuds terapi och dess-utom utför omsorgstagarna enklare arbeten åt Skurupsföretag som Driva och Postservice.

Tomas Backlund visar att de i och med flytten nu också kunnat plocka fram bandsågen som legat nerpackad under de fem åren på Munkaholm.

Något som kan tillföra nya arbetsuppgifter.

Ytterligare en fördel med flytten är att dagcentret geografiskt hamnar mer i centrum. Tomas Backlund påpekar att det medför att den sociala träningen i form av att exempelvis gå och handa kan öka.

Både Tomas Backlund och enhetschef Eva Zander tycker det är positivt att verksamheten nu blir mer synlig i samhället.

– Vår förhoppning är också att få till stånd mer samarbete med aktivitetshuset Pomona som även det ligger vid torget, säger Tomas Backlund.

Det enda negativa så här långt är att lokalerna ännu inte är helt i ordning. Personalen får se till att packa upp med mera vilket innebär att det inte blir full fokus på verksamheten förrän om någon vecka.

Kvar i lokalen står också en del möbler som ska plockas bort.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.