Skurups förskola får utmärkelse

Skurup har utsetts till Årets förskolekommun 2004. Det är SFY - Sveriges förskollärares yrkesförening - som vart år utser en ort vars förskoleverksamhet utmärker sig.
Skurup • Publicerad 4 maj 2004

I år har föreningen specialstuderat områdena rörelse, kost och städning lite extra noga och inom dessa bedömdes Skurup som nummer ett. Priset gläder naturligtvis Anna-Greta Olsson som är kommunens utvecklingsledare inom förskolefrågor. - Det är oerhört roligt att vår duktiga personal och fina verksamhet uppmärksammas så här. Viveca Wettergren, ordförande i SFY, säger att det stod mellan Skurup och grannkommunen Svedala om vem som skulle få utmärkelsen. - Det som vägde över till Skurups fördel var att de hade ett handlingsprogram där barnavårdscentralen kopplas in om man märker att det finns barn som har problem med övervikt. Dessutom anlitas dietist. Nu för tiden är det annars mer vanligt att kontakten mellan förskolan och barnavårdscentralerna minskar. Ytterligare ett plus är att Skurup är flexibla när det gäller servering av frukost. För de barn som kommer redan klockan sex serveras en liten frukost så att de inte behöver vänta till halv åtta innan de får någon mat. Anna-Greta Olsson tror också att satsningen på att barnen ska röra sig mycket är en del av förklaringen till priset. - Medvetenheten i dag är mycket större. Det är pedagogisk verksamhet hela dagen och i den ingår rörelselekar som kan bestå av allt från att cykla och gå i trappor till att gunga och klättra över stockar. Anna-Greta Olsson är säker på att kommunen hävdat sig bra oavsett vilka specialområden som studerats. Något som hon menar bevisas av att kommunen varit bland de tre bästa en gång tidigare. Korandet görs efter det att kommunerna fått svara på en enkät. Därefter tas tre orter ut som sedan studeras lite extra noga. Ur trion väljs en segrare. Totalt svarade i år drygt 100 kommuner på enkäten. Fotnot: Sveriges förskollärares yrkesförening är en ideell förening som bildades 1990 och vars syfte är att vara en mötesplats för verksamma inom yrket. Föreningen arbetar bland annat med förskollärares yrkesroll och arbetssituation.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.