Annons

Skurups frisörmästare siktar inte på pension

Skurup • Publicerad 12 januari 2005
Rakkniven kommer fortfarande till användning för att ta bort de sista nackhåren efter avslutat arbete med saxen.Foto: 
Den vackra raktvålskannan och behållaren för bomull är några av de gamla föremål i salongen som vittnar om gamla tider.Foto: 
Att få hjälp med att ta på sig rocken efter besöket tillhör en given service för Sven Perssons kunder. Här tackar Ivan Andersson för klippningen och frisörmästaren hälsar honom välkommen åter.Foto: 

Många av salongens kunder har gått till samma frisör sedan 50-talet. Flera hoppas nu att Sven ska vilja fortsätta klippa hår även efter hans 70-årsdag i sommar.

Det är en klassisk inredning som fyller den anrika frisörsalongen på gågatan i centrala Skurup. Om ett par månader firar Skurups enda manliga frisörmästare 55 år i yrket.

Annons

Den 17 april 1950 inledde Sven-Göran Persson sin tjänst som lärling i samma salong som han de senaste 27 åren varit ensam ägare till.

I 55 år har han blivit kvar på samma arbetsplats och kommit att älska jobbet som frisör. Trots att han till sommaren fyller 70 år finns ännu inga planer på att sluta.

– Det är kontakten med kunderna som är det bästa med jobbet. Man har lärt känna många trevliga personer genom arbetet och det har blivit många trogna kunder med åren, säger Sven Persson.

Gesällbrevet fick han för snart 50 år sedan efter att ha tjänat som lärling hos läromästaren, Nils Andersson, i en handfull år. Det var slumpen och lite av stundens ingivelse som gjorde att han hamnade i frisöryrket.

En dag i yngre tonåren bestämde han sig för att resa från föräldrahemmet i Blentarp till Skurup för att fråga om det fanns möjlighet att få en lärlingsplats som barberare och herrfrisör.

Svaret blev ja och hans fick inleda karriären med att sopa golv, tvåla in rakkunderna och hålla upp rocken för herrarna vid ankomst och sorti. Att få hjälp med att ta på sig ytterrocken tillhör fortfarande en givna service till Sven Perssons kunder.

Yrket har förändrats med tiden. Rakningen började redan under 60-talet att minska. Även hårföning och läggning har avtagit med tiden. På 50-talet satt de yngre Skurupsmännen i långa köer för att få håret festfönat till dansen senare på kvällen. I dag är det vanlig klippning som är det mest eftersökta uppdraget.

Ett tiotal kunder kommer dagligen till salongen som sedan några år tillbaka har öppet tre dagar i veckan.

– Det är ganska lagom att ha öppet måndag till onsdag. Särskilt min fru tycker det räcker mer än nog att jag jobbar tre dagar i veckan, säger Sven Persson, som framhåller att det är tack vare en generös hyresvärd som han kan fortsätta trots begränsat öppethållande. Frisöryrket tillhör de mest drabbade när det gäller yrkesskador som värk i nacke och axlar.

Det har dock aldrig varit något problem för Sven Persson som inte varit hemma på grund av sjukdom en enda dag under de 55 år som han jobbat som frisör i Skurup.

Annons

Ett långt förflutet som gymnast kan vara en anledning till att han har en stark och uthållig fysik att glädjas åt.

Noggrant och säkert låter Sven Persson saxen jämna nackhåren hos en av sina trogna kunder, Ivan Andersson, som i går fick sitt hår klippt av samma frisör som han haft sedan 50-talet då hans pappa slutade klippa honom hemma i köket.

– Förr i tiden kom jag hit en gång i månaden, nu blir det varannan. Jag är alltid nöjd när jag går härifrån och det är många med mig som hoppas att Sven ska fortsätta många år ännu, säger Ivan Andersson som är en av Sven Perssons många trogna kunder.

Pernilla Roshäll Berthelot

0411-55 79 03

pernilla.berthelot@allehandasyd.se

SKURUP
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons