Skurupshem höjer mest

Den 1 februari höjer Skurupshem hyrorna med 3,5 procent. Redan i sommar kan ytterligare höjningar bli aktuella.
Skurup • Publicerad 24 januari 2012
Foto: 

Diskussionerna mellan Hyresgästföreningen och allmännyttan har varit långa och hårda.

– Den tuffaste förhandlingen hittills, säger Skurupshems vd Anders Nilsson om den segdragna bataljen med föreningen.

Först efter att ha tagit råd av en fokusgrupp med hyresgäster från olika bostadsområden kunde Hyresgästföreningens förhandlare enas med bostadsbolaget om den kraftiga höjningen.

Det var Skurupshems krav på en höjning på 4,5 procent med start den 1 januari som fick Hyresgästföreningens förhandlingsledare Sten Svensson att ta till den extraordinära åtgärden.

– Det var en exceptionell situation. Å ena sidan hade vi kritik mot underhållet i vissa bostadsområden och å andra sidan höga krav från hyresvärden. Vi kände att det var rätt att lyssna in vad hyresgästerna själva tyckte. Men beslutet i slutändan var förstås vårt.

Ökade driftskostnader som en följd av stigande el-, olje- och fjärrvärmepriser och framtidsinvesteringar i form av riktat underhåll var skälen till hyresbolagets höga krav, säger vd Anders Nilsson. Underhållsbehovet blev också avgörande när de förhandlande parterna enades om en höjning på 3,5 procent.

– Det är högre än i många andra kommuner. Men hyrorna i Skurup är fortfarande bland de lägsta i Skåne, säger Sten Svensson.

182 kronor mer i månaden kostar en trea i största bostadsområdet Östergård efter höjningen den 1 februari. För de extra slantarna ska hyresgästerna utöver löpande underhåll bland annat få nya fönster, förrådsdörrar och garageportar.

– Vi ska också göra fasadrenoveringar vid trapphusen på Östergård och byta ut plåtbeklädnaden mot betongskivor, berättar Anders Nilsson.

Men redan till sommaren kan ytterligare påslag på hyran bli aktuella. Diskussionerna mellan Skurupshem och Hyresgästföreningen är nämligen långtifrån avslutade. Redan nu påbörjas arbetet med att ta fram kriterier för att bruksvärdera lägenheter och områden för att ta fram mer rättvisa hyror, och från den 1 juli i år kan Skurupshems hyresgäster räkna med ytterligare förändringar.

– Det kan bli tal om allt från ytterligare höjningar till eventuella sänkningar på något håll, säger Sten Svensson.

I ett 40-tal av bostadsbolagets 1 027 lägenheter ligger kostnaderna för varmvatten och uppvärmning på hyresgästerna själva.

– Där måste vi se till at hyresskillnaderna är rimliga i förhållande till elpriser och annat.

I de fortsatta samtalen kommer parterna att titta på faktorer som lägenhetsstandard, geografiskt läge och tillgång till trädgård eller uteplats. Hyresgästerna ska också ges möjlighet att tycka till i frågan.

– Vi kommer att föra nya samtal med hyresgästerna . Det kan också bli fråga om en skriftlig enkät.

Ann-Louise Olander
Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.