Snart klart för start vid Ankdammen

Efter nära ett års uppskjutningar kom kommunen till skott. I december fick bågskytteklubben klartecken att ta den nya klubbstugan vid Ankdammen i bruk. Igår hölls det första styrelsemötet i det gula klubbhuset som ekat tomt sedan i mars i fjol.
Skurup • Publicerad 20 januari 2012
Det gula klubbhuset har stått på plats vid Ankdammen i snart ett år.
Det gula klubbhuset har stått på plats vid Ankdammen i snart ett år.Foto: Mark Hanlon
Ulrika och Jimmy Hellman är glada att huset äntligen är tillgängligt för bågskytteklubben. Det gamla skolköket ska bort och ge plats för teknikträning och materialvård.
Ulrika och Jimmy Hellman är glada att huset äntligen är tillgängligt för bågskytteklubben. Det gamla skolköket ska bort och ge plats för teknikträning och materialvård.Foto: Mark Hanlon

Redan för två år sedan flaggade kommunen för att bågskytteklubben kunde få ta över användbara delar av paviljongerna som blivit över vid renoveringen av Mölleskolan som ersättning för den gamla klubbstugan som måste rivas. I mars förra året lyftes sex baracker på plats vid Ankdammen i Folkets park. Sedan dess har de stått tomma.

-Det har varit oklara besked från början. Enligt den ursprungliga överenskommelsen skulle vi få ta över paviljongerna i samma skick som de var i Skivarp. Men efter flytten hände ingenting. Jag har lagt mycket tid på att få svar på varför. Alla skyfflade över ansvaret på alla, säger klubbordförande Jimmy Hellman.

Under väntetiden har klubben fått hålla till i träningslokalen på Stortorget.

-Träningstiderna har vi fått avlysa när vi har haft styrelsemöten och annat.

I november beviljades bygglov och klubbens snickargrupp kunde påbörja arbetet med att anpassa lokalen efter klubbens behov. En månad senare, i december, fick klubben till sist det efterlängtade beskedet att man kunde börja använda stugan.

Än är klubbhuset, som utrustats med kommunalt vatten och avlopp, handikapptoalett och riktigt kök, inte helt färdigt. En del, som ventilation och slutbesiktning, faller på kommunens lott. Annat ska bågskytteklubben färdigställa med egen mannakraft, och nu pågår bygge av förråd, kapprum och handikappentré innan medlemmarna kan gå loss med målarpenslarna.

Trots den långa väntan är Jimmy Hellman vid gott mod när han visar runt i den 194 kvadratmeter stora klubbstugan.

-Det tråkiga har vi lagt bakom oss nu. Ett år har gått förlorat, men det är ändå en fantastisk möjlighet vi har fått av kommunen, säger han.

På ena sidan om kapprummet ska en större lokal för samling och undervisning ställas i ordning. I den andra änden av huset får klubbmedlemmarna plats för teknikträning och materialvård.

-Det blir bra för att fjädra pilar och annat. Och skjutavståndet blir perfekt för nybörjare, säger Ulrika Hellman.

I takt med att klubbhuset färdigställs ska de stora planerna för fjolårssommaren dammas av och verkställas.

-Det som inte blev förra sommaren, ska bli nu. Vi kan inte ha en sommar till utan verksamhet. Nu har vi plats för både större sammankomster med andra klubbar och övernattande gäster och hoppas till exempel kunna ha helgläger för ungdomar.

Att kommunen bjuds in till invigningen är självklart.

-Vi är jätteglada över att ha fått en otroligt fin lokal. Strulet får vi glömma. Nu går vi framåt, säger Ulrika Hellman.

Ann-Louise Olander
Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.