Socialdemokraterna i Skurup kastar ut partimedlem

Sixten Wickman byter parti till kommunens väl i höstens val. Men han vägrar gå ur (s). Han vill slutföra sina politiska uppdrag fram till valdagen. Det har fått partikamraterna och Gertrud Ekman (s) att reagera och agera.
Skurup • Publicerad 18 maj 2002

Socialdemokraterna i Skurups kommun begär att partiets centrala organisation i Stockholm utesluter den egna partimedlemmen Sixten Wickman i Skivarp. Anledningen är att han byter parti och ställer upp för Kommunens väl (kv) i valet i september. - När man väljer att ställa sig på ett annat partis lista har man gjort ett vägval och sagt att man inte är socialdemokrat längre, säger Skurups arbetarekommuns ordförande Gertrud Ekman till YA. Den 6 maj fattade arbetarekommunen, kommunens lokala (s)-avdelning, beslut om att uppmana Sixten Wickman att omgående lämna det socialdemokratiska partiet. Han ska också samtidigt lämna in avsägelser på de politiska uppdrag i nämnder och styrelser som han innehar i Skurups kommun, skriver Gertrud Ekman i ett brev som skickades den 12 maj till Sixten Wickman. Han hade på sig till fredagen att lämna partiet. Annars skulle den lokala (s)-avdelningen skriva till Stockholm och be moderpartiet verkställa en uteslutning. Det kommer man nu också att göra, enligt Gertrud Ekman. Sixten Wickman vägrar nämligen att lämna partiet. Han är fortfarande samma människa med samma politiska åsikter, skriver han i sitt svar till partiet. - Väljarna har valt mig, och jag var den som fick flest personröster i förra valet. Då ska jag också leva upp till det mandattiden ut, säger Sixten Wickman. Han säger också att anledningen till att han byter parti är att han har blivit degraderad på socialdemokraternas lista inför valet i september. Han har hamnat näst längst ner på listan där han inte har någon möjlighet att påverka politiken, menar han. Sixten Wickman säger också att han har blivit ombedd av ordföranden för den lokala (s)-föreningen i Skivarp att inte avsäga sig sina uppdrag. Han vill inte lämna socialdemokraterna förrän efter valet. Hamnar du inte i en konflikt under valrörelsen om du fortfarande är medlem i (s) samtidigt som du ska föra fram kv:s program? - Nej, den nya mandatperioden börjar ju inte förrän efter valet. Och kommunens väls program är ganska likt socialdemokraternas, säger Sixten Wickman. På frågan om under vilket partis skylt han kommer att värva röster i valrörelsen svarar han att han inte arbetar på det sättet som politiker. - Mina flesta röster får jag när jag är hemma hos folk i mitt yrke som rörmokare. Det är då jag diskuterar med väljarna. Beslutet om att uppmana Sixten Wickman att lämna partiet och sina uppdrag i kommunen fattades i Skurups arbetarekommun den 6 maj. Då gavs också mandat till ordföranden Kerstin Ekman att direkt begära hans uteslutning av partiet i Stockholm om han inte har gjort det innan den 17 maj. Nu är det alltså upp till moderpartiet att avgöra frågan.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.