Annons

Solcellsplanerna i Trunnerup tas upp i mark- och miljödomstolen

Efter flera uppskov har Begreen slutligen kompletterat sitt överklagande gällande den planerade solcellsparken i Trunnerup. Länsstyrelsen har sagt nej, men företagets förhoppning är alltså att mark- och miljödomstolen säger ja.
Ett besked kan komma inom några veckor.
Trunnerup • Publicerad 17 september 2024
Planerna på en solcellspark i Trunnerup tog sin början redan under 2021. Begreens förhoppning då var att ha produktionen igång året efter.
Planerna på en solcellspark i Trunnerup tog sin början redan under 2021. Begreens förhoppning då var att ha produktionen igång året efter.Foto: Mats Holmertz

Förra sommaren beslutade länsstyrelsen att förbjuda uppförandet av en 122 hektar stor solcellspark på mark tillhörande Rydsgårds gods. Företaget bakom planerna, Begreen, meddelade genast att beslutet skulle komma att överklagas. Inledningsvis skulle detta vara gjort senast den 6 oktober, alltså 2023. Men härefter har uppskov kommit att begäras vid flera tillfällen.

Först nyligen skickades den efterfrågade kompletteringen in. Och för de Trunnerupsbor som vänt sig emot solcellsplanerna har väntan på ett avgörande kommit att bli lång.

Annons

– Jag tycker det är otroligt märkligt att de fått uppskov på det här sättet. För vår del var det tydliga slutdatum som gällde. Detta borde ha varit beslutat och klart vid det här laget, säger Kenneth Dahlgren som gått i täten för bybornas protester.

Länsstyrelsens beslut att sätta stopp för planerna grundas i att Begreen inte lyckats visa att man valt en plats med minsta möjliga intrång för miljön. Det påpekas också att det borde finnas gott om andra möjligheter, som exempelvis byggnadstak, gamla golfbanor, nedlagda flygplatser, parkeringsplatser och så vidare. Med det anses planerna inte stå och falla med marken i just Trunnerup, än om det handlar om en yta jämförbar med 225 normalstora fotbollsplaner.

Kenneth Dahlgren, som gått i täten för bybornas protester, inväntar spänt tingsrättens beslut.
Kenneth Dahlgren, som gått i täten för bybornas protester, inväntar spänt tingsrättens beslut.Foto: Ann-Louise Olander

Ett av de tyngsta argumenten är dock avvägningen mellan olika samhällsintressen, där ett bevarande av jordbruksmarken och den tillhörande livsmedelsproduktionen anses vara viktigare än en utökning av förnyelsebar energi.

I sitt överklagande hänvisar Begreen bland annat till att parken skulle innebära små lokala effekter för miljön och samtidigt bidra till energiomställningen, öka självförsörjningsgraden av el i södra Sverige samt bidra till att uppnå klimat- och miljömål kommunalt, regionalt och nationellt.

Med hänvisning till ett annat liknande mål anser Begreen att det här saknas förutsättningar för ett förbud. Länsstyrelsens beslut anses därmed vara felaktigt.

Huruvida detta stämmer är nu upp till mark- och miljödomstolen i Växjö tingsrätt att besluta kring. Enligt Kenneth Dahlgren kan ett beslut komma inom kort.

– Jag har fått beskedet att det kan bli redan inom två veckors tid. Så vi håller koll.

Oavsett vad beslutet blir är han dock övertygad om att detta inte är vägs ände.

– Någon kommer att överklaga på nytt, antingen vi eller Begreen, beroende på vad utfallet blir.

Ann-Louise OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons