Annons

Sparförslag ger utlovad balans i kommunkassan

Minskade sjuklönekostnader, besparingar inom barnomsorgen och nya driftsformer för turismen är några av de punkter som ska ge Skurups kommun sitt budgeterade överskott på närmare fem miljoner för 2005.
Skurup • Publicerad 13 januari 2005

Detta motsvarar knappt hälften av de cirka nio miljoner kronor som kommunalrådet, Niklas Sjöberg, (m), är övertygad om att Skurups kommun kommer att lyckas spara under det innevarande året.

I samband med gårdagens kommunstyrelsemöte presenterades en specificerad plan över hur kommunen ska lyckas uppnå det budgetresultat på 4,7 miljoner i överskott som en knapp majoritet i fullmäktige ställde sig bakom i december förra året. Vid det tillfället visade prognosen för de kommunala finanserna närmare fem miljoner i underskott. Kommunalrådet Niklas Sjöberg fick då uppdraget att inom en månad ha tagit fram ett sparpaket som ger det budgeterade resultatet för 2005 på 4,7 miljoner kronor. En enskild stor post på drygt fyra miljoner kronor räknar kommunen kunna spara jämfört med höstens dystrare prognos över interna och finansiella poster. Det gäller bland annat minskade räntekostnader och avskrivningar samt sänkta personalkostnader och utgifter för pensionsinbetalningar.

Annons

Till detta räknar kommunens ekonomichef, Birgitta Persson, med att Skurups intäkter kommer att förbättras med 400 000 kronor jämfört med höstens prognos när det gäller skatter och bidrag.

– Jag är övertygad om att det här är realistiska beräkningar, säger Niklas Sjöberg. Till kommunfullmäktigemötet i mars månad ska det har tagits fram en specificerad plan på hur städ- och vaktmästeri ska kunna genomföra sitt enskilda sparbeting på 900 000 kronor.

Redan nu har kommunchefen, Rolf Christersson lämnar beskedet att han räknar med att Skurups kommun under 2005 ska kunna minska sina kostnader för sjuklöner till de anställda med 1,6 miljoner kronor.

En allmän översyn av kommunens lokalkostnader, ny driftsform för turismverksamheten och besparingar inom administrationen räknar kommunen ska ge en besparing på omkring en miljon kronor. Närmare 200 000 kronor ska den delvis och tillfälligt vakanta tjänsten som kvalitétshandläggare ge.

En jämförelse med andra kommunen visar att kostnaden för barnomsorgen är hög i Skurup. Därför finns nu krav på besparingar på 800 000 kronor.

Niklas Sjöberg tror också att kommunen ska kunna förbättra sin ekonomi utöver det budgeterade resultatet genom att stärka det egna kapitalet med reavinster för både redan genomföra och framtida försäljningar av fastigheter. Det kan ge ytterligare intäkter till kommunen på 4,5 miljoner kronor.

Pernilla Roshäll Berthelot

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons