Spelglädje gav dubbel glädje

Smittande spelglädje och virtuosa tolkningar. I dag delades stipendierna till spelmannen Lorens Brolins minne ut.
Skurup • Publicerad 11 december 2005
Alva Bosdottir och Bengt Ericsson mottog i går varsitt stipendium på 5 000 kronor för sina tolkningar och spelande i sann Lorens Brolins-anda. BILD: THORSTEN PERSSON
Alva Bosdottir och Bengt Ericsson mottog i går varsitt stipendium på 5 000 kronor för sina tolkningar och spelande i sann Lorens Brolins-anda. BILD: THORSTEN PERSSONFoto: 

Det var andra gången som föreningen Lorens Brolins gille delade ut stipendierna. I år på Byakrogen i Skivarp.

Pristagare i seniorklassen blev Bengt Ericsson, Malmö. Juryn tilldelar honom stipendiet för sina stilbildande och virtuosa tolkningar av Lorens Brolins låtar.

– Jag har spelat i hela mitt liv men det här är första gången jag blir uppmärksammad på det här sättet, säger Bengt Ericsson.

Han kom i kontakt med Lorens Brolins musik då han på 80-talet träffade Gösta Ekblad. En man som själv lärt sig låtarna direkt av Lorens Brolins söner.

Bengt Ericsson tycker att Brolins musik kännetecknas av svåra melodier.

– Många gånger är det också svårt att veta hur han ville att det skulle låta.

Juniorklassens mottagare blev i år Alva Bosdottir, 17 år från Eslöv. Hon får stipendiet för att hon har en smittande spelglädje och entusiasm i bästa Lorens Brolin-anda.

Åke Persson, ordförande i Skånes spelmansförbund och med i juryn, säger att han hoppas att priset ska skapa nyfikenhet på Lorens Brolins låtar.

Lorens Brolin var rom, boende i Abbekås och levde 1818 - 1890. Han var farfars farfar till Jan Ottosson som i dag är ordförande i gillet.

En ambition med stipendierna är att ändra den negativa bild som finns av romer.

Jan Ottosson berättar att nästa steg är att försöka få kommunala musikskolan intresserad av musikarvet.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.