SPI satsar på två mandat i Skurup

Nu ska SPI, Svenska pensionärers intresseparti, slå sig in i Skurups kommunfullmäktige.Med 29 medlemmar och 2 000 skurupspensionärer som potentiella väljare hoppas de på två mandat i kommunalvalet i höst.
Skurup • Publicerad 8 mars 2002

Vården och vindkraften blir SPI:s stora valfrågor i Skurup, enligt Björn Kihlgren. Han är partiets förstanamn och en av dem som var med och drog igång SPI:s lokalavdelning 1999. I förra valet var partiet Sveriges största parti utanför riksdagen. Då hade man inte någon lista i Skurup, men i år görs ett försök. På frågan varför det behövs ett parti för pensionärerna i Skurup svara Björn Kihlgren så här: - Inget av de etablerade partierna bryr sig om pensionärerna. När jag blev pensionerad för 10 år sedan märkte jag att man inte fick ut någonting i pension. Varje år fick vi cirka en procents påslag, mycket mindre än alla andra. Nivån på pensionerna är partiets riksfråga. I Skurup kommer i stället vården och omsorgen att bli huvudfrågan. Den är dålig i kommunen och måste förbättras, anser SPI. Även i vindkraftsdebatten ska SPI ta ett tydligt parti, för nej-sidan. - Vi är motståndare till vindkraften i allra högsta grad, säger Björn Kihlgren. SPI startade som ett missnöjesparti, men så ska det inte ses längre om medlemmarna själva får bestämma. Numera betecknar de sig som ett pensionärernas intresseparti. Räknar då SPI med att alla Skurups 2 000 pensionärer ska lägga sina röster på partiet? - Nej, så enkelt är det inte. Skurup är ganska svårflirtat i valsammanhang. Vårt mål är mellan 350 och 400 röster. Det bör räcka till två mandat, säger Björn Kihlgren. SPI har ännu inte presenterat sin kandidatlista till valet i Skurup. Partiet fick 50 000 röster i senaste riksdagsvalet. I hela Sverige finns cirka två miljoner pensionärer.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.