Stenbumlingar skyddar Fiskarevägen

Nu skyddar stora stenbumlingar Fiskarevägen i Abbekås mot vågornas framfart. Abbekås vägförening körde dit och placerade ut fem-sex lass sten i helgen.
Skurup • Publicerad 18 mars 2002
Agne Augustsen. BILD: JAN-OLLE PERSSON.
Agne Augustsen. BILD: JAN-OLLE PERSSON.Foto: 

Det var under stormen i slutet av februari som havet tog med sig bitar av marken mellan vattnet och Fiskarevägen. På vissa ställen slog vågorna upp över vägen och in i trädgårdarna på andra sidan. Den jord som fastighetsägarna kört dit för att förstärka slänten ner mot havet spolades bort av vågorna. Gräset som skulle binda samman jordlagret givetvis försvann också. Man fruktade att Fiskarevägen och de kommunala ledningar för vatten och avlopp som finns nergrävda under den skulle vara i fara. Det går även kablar för el och tele under vägen. Nu hoppas Abbekås vägförening att stenbumlingarna ska skydda Fiskarevägen ett tag framöver. Förstärkningen i helgen kostade 10 000 kronor att genomföra. Som väghållare är det föreningen som har ansvaret för att vägen sköts. Föreningen har i och för sig 100-procentigt kommunalt bistånd i form av ett årligt anslag från kommunen. Men det är vägföreningen som måste arbeta fram och genomföra åtgärder på Fiskarevägen. Föreningens ordförande, Bengt-Sture Karlsson, menar att det såg värre ut än vad det var efter stormen i februari. Stora mängder tång som blåste långt upp på land gjorde att förödelsen såg extra stor ut. Vägen var aldrig i någon egentlig fara, menar han. Men det finns en oro inför framtiden. - Den här förstärkningen ska hålla ett tag. Men stranderosionen ökar utmed hela kusten, och det är något som varken vi eller Skurups kommun kan göra någonting åt. Det måste regeringen ta tag i, säger han. När Ystads Allehanda åkte ner till Abbekås igår för att titta på reparationerna skyfflade fastighetsägaren Agne Augustsen upp tång i slänten som skiljer Fiskarevägen från havet. På så sätt hoppas han kunna förstärka sin del av kustremsan utmed vägen. Sedan tänker han fylla upp med torv och jord att så nytt gräs på. - Så här hårt har inte stormarna tagit på 20 år. Vattenståndet är mycket högt nu. När det då blåser nordostligt tar vågorna med sig så här mycket av marken, säger han. Han är dock inte särskilt förvånad över havets framfart vid Fiskarevägen. Sånt här händer med jämna mellanrum. - Havet ger och tar, säger han.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.