Annons

Stort engagemang i skolval

Redan i våras började högstadieeleverna på Alléskolan att ladda inför höstens val. På onsdagsförmiddagen var det slutligen dags att sticka rösterna i urnan.
Skurup • Publicerad 6 september 2018
Josefin Nilsson från årskurs nio tar emot sjundeklassarna Elias Nilsson och Emma Nilsson och visar vad de ska göra inne i vallokalen.
Josefin Nilsson från årskurs nio tar emot sjundeklassarna Elias Nilsson och Emma Nilsson och visar vad de ska göra inne i vallokalen.Foto: Ann-Louise Olander

Totalt är det 74 elever som parvis släpps in i vallokalen på andra våningen.

– Här får ni välja vilka valsedlar ni vill ha. Det är okej att ta flera stycken, förklarar niondeklassaren Josefin Nilsson strax innanför dörren.

Annons

Emma Nilsson och Elias Nilsson funderar en stund innan de plockar ihop lapparna och kliver in i var sitt bås. De bockas därefter av i listan och granskar slutligen när kuvertet släpps ner i lådan.

– Det är svårt att veta vem man ska rösta på. Det finns många partier som står för bra saker, säger Emma Nilsson, som konstaterar skolans valarbete vara både roligt och nyttigt.

– Man behöver ju veta hur det här går till, säger hon.

Linnea Landgren bockar av de röstberättigade medan August Berndtsson tar hand om kuverten.
Linnea Landgren bockar av de röstberättigade medan August Berndtsson tar hand om kuverten.Foto: Ann-Louise Olander

August Berndtssons uppgift för dagen är att sköta valurnan. Men även han ska senare få lämna in sin röst.

– Det har varit väldigt nyttigt att få lära sig om de olika partierna. Men att välja vem man ska rösta på är inte lätt. Man får tänka på vilka frågor som betyder mest, säger han.

På bordet inne i vallokalen ligger valsedlarna för de olika partierna uppradade.
På bordet inne i vallokalen ligger valsedlarna för de olika partierna uppradade.Foto: Ann-Louise Olander

Läraren Carina Sigmund Ekström är nöjd med elevernas engagemang i ämnet.

– I maj började vi dra i gång arbetet och alla har varit väldigt taggade hela vägen, säger hon.

Eleverna har fått lära sig om den demokratiska processen, de olika termerna och hur arbetet leds inom regering och riksdag. Niondeklassarna har även fått läsa in sig på de olika partierna, deras ideologi i stort samt hur de resonerar kring de tre hjärtefrågorna vård, skola och omsorg.

– Därefter har de hållit partinformation inför de andra eleverna. Så man kan säga att niondeklassarna drar ett tungt lass så här i valtider, säger Carina Sigmund Ekström.

Men det är också en uppskattad uppgift. Faktum är att femteklassarna, som naturligtvis räknat ut att det inför nästa val är deras tur, redan har börjat ladda.

Annons

– De är nyfikna och vill komma in i vallokalen och kika. Och det är ju inte så konstigt att det lockar. Förr åkte man till vallokalen hela familjen. I dag ser tillvaron annorlunda ut och barnen stannar nog oftast hemma, säger Carina.

Carina Sigmund Ekström ser fram emot att få se resultatet av Alléskolans val.
Carina Sigmund Ekström ser fram emot att få se resultatet av Alléskolans val.Foto: Ann-Louise Olander

När det gäller resultatet från Alléskolans val kommer detta att publiceras på den samlade sajten för skolvalet 2018 på nätet. Här släpps de preliminära siffrorna på kvällen den 9 september. Det slutgiltiga resultatet redovisas dock först den 17 september.

Hur skolan väljer att arbeta vidare med det politiska ämnet därefter är ännu oklart.

– Det här har varit intensivt. Först och främst behöver vi nog ha lite valsemester, konstaterar Carina Sigmund Ekström.

Annika ThunellSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons