Stugboende lockar turister till Skurup

Intresset för att vilja hyra en stuga i Skurup under sommaren håller i sig. I fjor var i stort sett allt uthyrt redan innan sommaren började. I år finns det fortfarande platser kvar men då har också antalet stugor fördubblats.
Skurup • Publicerad 21 maj 2002

- I juli är dock det mesta fullt. I övrigt är det framför allt stugorna som ligger vid kusten som redan är tecknade, berättar turistinformatör Magdalena Hellström. Något som efterfrågas men som Skurup har svårt att erbjuda är stora hus med plats för flera familjer. Ofta rör det sig om tio personer som vill fira semester tillsammans. I dagsläget finns det bara tre sådana boenden för uthyrning. När det gäller årets utbud av aktiviteter under sommaren är turism- och kulturchef Karin Erlandsson relativt nöjd. - Vi har inte lyckats fylla hålet efter Robert Wells och Rhapsody in Rock på Svaneholm. Ett sådant jättearrangemang är en god PR. Men personligen ser jag nog hellre en rad mindre evenemang som riktar sig till olika målgrupper. Som vanligt blir ställen som Johannamuseet och Svaneholm viktiga när det gäller att locka turister till kommunen. Även om Karin Erlandsson gärna sett att det hänt ännu mer i området kring slottet. Något som dock kan vara på gång till senare år. Lyckade satsningar så här långt är dock både de nya golfpaketen och trädgårdsutflykterna. Att komma hit och spela golf har lockat många danskar. Karin Erlandsson säger att åtminstone delar av förklaringen ligger i valutasituationen. - Avgiften för till exempel green fee är billigare här. Beträffande trädgårdsturerna, där vissa redan är fullbokade, säger emellertid Karin Erlandsson att hon kan tycka att det är tveksamt om skattepengar ska användas till den typen av verksamhet. - Om någon annan anordnat motsvarande arrangemang så ser jag ingen anledning att kommunen också ska göra det. Till i år frågade vi trädgårdsföreningen men de ville vänta och då beslöt vi oss för att fortsätta ett år till då vi vet att det finns ett stort intresse för utflykterna. På minussidan finns precis som tidigare år bristen på restauranger. Karin Erlandsson tycker att nedläggningen av Albinslund skapat ett hål. - För många står Skåne för mat och då förväntar de sig att finna en rad ställen på landet. Vad hon gärna sett vara klart till kommande sommar är också blå flagg för stränderna och ett bättre mottagande av de turister som anlöper kommunen via hamnarna i framför allt Abbekås men även Hörte. - Dessutom måste vi förbättra skyltningen när det gäller natur och kultur så att folk på ett enkelt sätt hittar till turistmålen. Samtliga dessa tre saker står näst i tur att ta itu med och hon hoppas att allt ska ha blivit genomfört till sommaren 2003.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.