Annons

Sturup kan få järnväg inom tio år

Om allt går enligt planerna kommer tågen att gå över Sturup på sträckan mellan Svedala och Skurup 2015.
Skurup • Publicerad 19 januari 2005

Länsstyrelsen har godkänt projektets miljökonsekvensbeskrivning och om allt går enligt planerna kommer tågen att gå över Sturup på sträckan mellan Svedala och Skurup 2015.

– Detta är ett bra steg på vägen. Vi vet att vi är på rätt väg och har kunskaperna, men det dröjer tre år innan vi har ett riktigt förslag, säger Staffan Nilsson, projektledare för Sturupspendeln.

Annons

Projektet som beräknas kosta två miljarder kommer att innebära järnvägsräls och en en tunnel under flygplatsen. Över E65 kommer byggas två broar för rälsen. Dagens järnvägssträcka mellan Skurup och Svedala kommer att användas till godstrafik. Persontrafiken kommer att gå via Sturup.

En utställning som beskriver projektet och de tänkbara sträckningarna kommer att sättas upp på Sturup om ungefär en månad. Där ska allmänheten kunna ge sina åsikter om projektet och de olika alternativen till sträckningar. För ännu är det oklart hur järnvägen ska gå. Tanken om att bara bygga järnväg mellen Svedala och Sturup har uteslutitts. Istället handlar de kvarvarande alternativen om hur sträckningarna kan dras för att skona miljön. I närheten ligger två av EU klassade Natura 2000-områden, vilket Länsstyrelsen reagerat på.

– Vi godkänner miljökonsekvensbeskrivningen men vi tar inte ställning för bygget. Det berör ett ur miljösynpunkt mycket känsligt område, säger Mats Davidsson på Länsstyrelsen.

För att bygget ska komma till stånd måste beskrivningen av miljökonsekvenserna fördjupas. Annars kan inte Länsstyrelsen ge tillstånd enligt miljöbalken.

Frågan kring hur den framtide järnvägen kommer påverka miljön har Miljöpartiet i Svedala reagerat på.

De är kritiska till bygget. Annars har de politiska rösterna varit främst positiva.

Skurups kommun har tillsammans med Ystad, Malmö och Svedala diskuterat frågan med Luftfartsverket och Region Skåne de sista fyra åren. En styrgrupp har utsetts för att leda projektet framåt. – För Skurups del skulle det vara mycket positivt. Det ger mer fokus till kommunen och intresset för att flytta hit komer att öka. Jag hoppas bara att vi slipper vänta fram till 2015, säger kommunalråd Niklas Sjöberg (m).

Den långsamma processen är det flera som har reagerat på.

– Det är den kritik jag mött, att varför går det så långsamt. De flesta tycker att bygget ska sätta igång med en gång. Intresset har varit stort. Över 100 personer har kommit till de samrådsmötena som hållits, säger Staffan Nilsson.

Britta Samuelsson

Se även sidan A2

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons