Svartvita minnen från Rydsgårds historia

Det finns mycket att berätta. Men få har berättat. Nu kommer så nummer ett i vad som kan bli en serie av häften om Rydsgård.
Skurup • Publicerad 2 oktober 2007
Västra Storgatan i Rydsgård med gamla hotellet till vänster. Där ligger i dag Rydsgårdshus. Huset längst till höger har rivits och gett plats åt Fabrikstorget.
Västra Storgatan i Rydsgård med gamla hotellet till vänster. Där ligger i dag Rydsgårdshus. Huset längst till höger har rivits och gett plats åt Fabrikstorget.Foto: 
Lars-Eric Sjöberg i känd Rydsgårdsmiljö. Nu är det första häftet med bilder och texter från Rydsgårds historia klart. Personer, platser och företag från förr finns med i skriften. Går allt som Lars-Eric Sjöberg vill så finns häfte nummer två ute redan innan jul. BILD: SPRISSE NILSSON
Lars-Eric Sjöberg i känd Rydsgårdsmiljö. Nu är det första häftet med bilder och texter från Rydsgårds historia klart. Personer, platser och företag från förr finns med i skriften. Går allt som Lars-Eric Sjöberg vill så finns häfte nummer två ute redan innan jul. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 
Hotellet hette från början Rydsgårds järnvägshotell. Det byggdes 1888, 14 år efter det att järnvägen kom till byn. Det revs i slutet av 1960-talet.
Hotellet hette från början Rydsgårds järnvägshotell. Det byggdes 1888, 14 år efter det att järnvägen kom till byn. Det revs i slutet av 1960-talet.Foto: 
Rydsgårds järnvägsstation i början av 1910-talet. Rydsgård var då en station på banorna Malmö – Ystad samt Trelleborg – Rydsgård.
Rydsgårds järnvägsstation i början av 1910-talet. Rydsgård var då en station på banorna Malmö – Ystad samt Trelleborg – Rydsgård.Foto: 

Det är Bygdegårdsföreningen Rydsgårdshus som valt att ge ut materialet som till stor del bygger på bilder från hela 1900-talet.

– Det finns önskemål från många nyinflyttade i byn att få veta mer om Rydsgård, säger föreningens ordförande Leif Olsson.

Han hoppas att det första häftet blir en start på att ta vara på det gamla och samtidigt förmedla det vidare till intresserade.

Bildurvalet och författandet har huvudsakligen gjorts av Lars-Eric Sjöberg.

Men många har hjälpt till att skänka bilder till skriften. Något både han och bygdegårdsföreningen är tacksamma för.

I ungefär ett års tid har de inblandade pratat om att ge ut häften om historien.

– Bilderna ska vara representativa för vad som hänt i byn. Framför allt har vi tagit med de delar av historien som inte längre finns kvar, säger Lars-Eric Sjöberg. Passerar förbi på sidorna gör bland annat mejeriet, den gamla järnvägsstationen, Örsjö tegelbruk, Rydsgårds hotell, järnvägsolyckan 1942 samt vyer från Västra Storgatan.

Byn byggdes som så många andra runt järnvägen. Någon större industriort har det aldrig varit men Lars -Eric Sjöberg påminner om att det som mest arbetade bortåt 300 personer på Stängselnät en gång i tiden.

– De fick ett riktigt uppsving under andra världskriget när de sålde taggtråd till ett flertal länder.

Desto mer generöst har utbudet av affärer varit. Lars-Eric Sjöberg säger att där under en och samma period fanns minst fyra speceriaffärer.

Sammanlagt omfattar häftet 24 bilder med nyskrivna texter. Något problem att få ihop bilderna har det inte varit. Planerna på en uppföljare är också relativt konkreta.

Lars-Eric Sjöberg är till och med så optimistisk att det jan bli ett nytt häfte redan till jul.

– På sikt skulle jag vilja ge ut en riktig bok om Rydsgård. Då blir det plats att ta med ytterligare information och historier från förr.

Leif Olsson berättar att det första häftet tryckts i 400 exemplar.

– Får det ett bra mottagande finns det möjlighet att ge ut ytterligare ett, säger han och bekräftar Lars-Eric Sjöbergs planer.

Förutom att skriften ska komma väl till pass för alla som är nyfikna på Rydsgårds förflutna är det också tänkt att försäljningen ska ge ett litet överskott till bygdegårdsföreningen. Som för att understryka intresset för det som en gång varit blir det nostalgiafton på Rydsgårdshus den 27 oktober.

Leif Olsson kan meddela att samtliga platser redan är slut trots att det nästan återstår en hel månad.

Förutom att häftet då kommer att presenteras blir det också musikalisk underhållning med Raidlers orkester.

Leif Olsson var själv med i bandet och har lyckats samla flera medlemmar till den speciella kvällen.

Naturligtvis blir det dans precis som när det begav sig förr i tiden.

Denna gången på Rydsgårdshus. En byggnad som för övrigt ligger där järnvägshotellet en gång låg.

Då som nu bjöds där på mat och underhållning. Så i bland har kanske historien inte flytt. Den har bara bytt skepnad.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.